Teknoloji

Google’a karşı Meta, Amazon ve Microsoft’tan harita iş birliği

google haritalar

Meta, Amazon Web Services (AWS), Microsoft ve harita şirketi TomTom, TechCrunch’ın bildirdiğine göre, The Linux Foundation ile ortaklaşa bir projeye imza atıyor. Bu proje dahilinde, Google Haritalar ile Google’ın harita dünyasında sahip olduğu hakimiyete meydan okuyabilecek yeni bir haritalama girişimi başlatıldı.

Yakın zamanda kurulan Overture Maps Foundation, üyelerin katkıda bulunabileceği ve şirketler ve uygulamalar arasında yeniden kullanabileceği, açık veritabanlarıyla yeni harita ürünlerinin geliştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca, şehir planlama departmanlarından ve OpenStreetMap gibi açık kaynaklı projeler tarafından zaten sunulan açık verileri kullanacak.

Şu anda bu girişimi yürüten yalnızca dört şirket olsa da, kuruluş diğer işletmeleri ve toplulukları da katılmaya davet etmeyi planlıyor.

The Linux Foundation’ın yönetici direktörü Jim Zemlin konuyla ilgili basın açıklamasında, “Fiziksel ortamı ve dünyadaki her topluluğu, büyüyüp değişseler bile haritalandırmak, hiçbir kuruluşun altından kalkamayacağı çok büyük ölçüde karmaşık bir zorluktur” dedi. “Endüstrinin bunu herkesin yararına yapmak için bir araya gelmesi gerekiyor.”

Bu tür haritalama ve konum verileri, bir dizi cihazı ve uygulamayı çalıştırmak için gereklidir. Bunlar arasında fitness takip cihazları, otonom arabalar, lojistik uygulamaları, Nesnelerin İnterneti cihazları ve hatta Meta’nın milyarlarca dolar yatırım yaptığı metaverse için gerekli teknolojiler yer alıyor.

Google Haritalar karşısında yeni ve güçlü bir rakip oluşacak

Meta’da harita mühendislik direktörü olarak görev yapan Jan Erik Solem, “Fiziksel ortamınızı anlayan ve ona uyum sağlayan sürükleyici deneyimler, geleceğin somutlaşmış interneti için kritik önem taşıyor.” dedi. “Overture, birlikte çalışabilir açık harita verileri sunarak içerik oluşturucular, geliştiriciler ve benzer şekilde işletmeler tarafından oluşturulmuş açık bir metaverse için temel sağlıyor.”

Aynı zamanda yeni kurulan girişim, yeni haritalama ürünleri oluşturmayı daha hızlı ve daha kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Örneğin, geliştiricilerin genellikle birden çok kaynaktan gelen harita verilerini entegre etmesi gerekir. Bu da zaman ve para gerektirebilir. Kuruluş, birden çok kaynaktan gelen harita veri kümelerini birleştirmenin ve hatta farklı ancak ilgili veri kümelerini birbirine bağlamanın ücretsiz, basit bir yolunu sağlayarak bu soruna temelde çözüm bulmayı amaçlıyor.

Aynı zamanda kuruluş, dünya çapında pek çok kişinin ortak çabasının, sık sık güncellenen daha doğru verilere yol açacağını umuyor. The Linux Foundation’daki projelerin Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Mike Dolan da, VentureBeat‘e, “güvenilir ve modern haritalar olmadan [biz] başka ürünler, hizmetler ve yetenekler oluşturamayız.” dedi.

İlk veri setlerinin 2023’ün ilk yarısında yayınlanması planlanıyor. Ancak bunlar, bina ve yol detayları gibi sınırlı temel bilgileri içerecek. Ancak vakıf, navigasyon ve üç boyutlu bina verileri gibi unsurlarla, harita çözümünü zaman içinde daha fazla veriyle geliştirmeyi planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER