Teknoloji

Google Haritalar kullanıcılarıyla buluşacak iddialı yenilikler ve özellikler

google haritalar

Google, dün I/O 2021 geliştirici konferansında Google Haritalar için bir dizi yeni özelliği duyurdu. Bunların arasında, artırılmış gerçeklik aracılığıyla gerçek dünyada gezinmenize yardımcı olan kullanışlı Live View aracına eklenen yenilikler de yer alıyor.

Live View, 2019’da beta olarak kullanıma sunulmuştu. Bunun sayesinde kameranızın vizöründen yayalar için yol tarifleri yansıtılıyor. Bu yılın başlarında havalimanlarında, toplu taşıma istasyonlarında ve alışveriş merkezlerinde de kullanıma sunulmaya başlandı. Artık Live View’a doğrudan Google Haritalar’dan erişilebilecek, mağazaların ve restoranların ne kadar meşgul olduğu, son incelemeler ve yüklenen fotoğraflar dahil olmak üzere pek çok kullanışlı bilgiyi harmanlayacak.

Bu yenilik yeni varış noktalarını uzaktan keşfetmek için kullanışlı görünüyor. Tatildeyken, ilginç restoranlarla dolu caddeye uzaktan göz atabilir, hangi yerlerin kalabalıklaştığını kontrol edebilir ve hatta bazı yemek resimlerine bakabilirsiniz.

Ayrıca Google, Live View’ın karmaşık kavşaklardaki sokaklar için daha iyi etiketlere sahip olduğunu söylüyor. Üstelik sizi otomatik olarak eviniz veya işiniz gibi bilinen konumlara göre yönlendirecek.

Haritalar için gelecek yeni özellikler bununla sınırlı kalmayacak. Google’dan Liz Reid’in I/O 2021 açılış konuşmasında dediği gibi, şirket bu yıl uygulama için “yapay zekâ odaklı 100’den fazla iyileştirme”yi getirme yolunda ilerliyor.

Diğer güncellemeler arasında, ayrıntılı sokak haritası görünümü için daha fazla konum desteğinin eklenmesi yer alıyor. Bu yıl sonuna kadar Berlin, São Paulo, Seattle ve Singapur dahil olmak üzere 50 yeni şehirde sunulacak; belirli mağazalar ve işletmelerin aksine tüm alanlar için yeni “meşgul” göstergeleri; Google Haritalar’a baktığınız günün saatine göre yakındaki işletmelerin seçici olarak vurgulanması gibi özellikler gelecek. Bu nedenle, sabah ilk iş olarak uygulamayı açarsanız, mum ışığında iki kişilik bir akşam yemeğinden çok kahve içebileceğiniz yerler gösterecektir.

Haritalar için gelecek daha iddialı bir yenilik ise, arabanızdayken “ani fren olaylarını” belirlemek ve tahmin etmek olacak. Google bunu yaparken yapay zekâdan yardım alıyor. Bunu, navigasyon uygulamalarının birden çok kullanıcıdan toplanan verilere dayanarak verdiği trafik uyarıları gibi düşünün. Ancak Google Haritalar, yalnızca trafik sıkışıklıkları yerine, “kafa karıştırıcı şerit değişiklikleri veya otoyol çıkışları gibi, frene basmanıza neden olan, tanımlaması daha zor durumları” belirlemeye çalışacak. Şirket, teknolojisinin “Google Haritalar ile gidilen rotalarda her yıl 100 milyondan fazla ani frenleme olayını ortadan kaldırma” yeteneğine sahip olduğunu söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER