Teknoloji

Google Haritalar için orman yangınları katmanı ekleniyor

google haritalar orman yangını

Google, Haritalar için dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıların aynı anda birden fazla yangını yakından takip etmelerini sağlayan bir orman yangını katmanını tanıttı.

Teknoloji devi, bu yeni özelliğin geçen yıl ABD’de kullanıma sunulan orman yangını sınır haritasına dayandığını ve insanların “acil durumlarda hızlı ve bilinçli kararlar vermelerine” yardımcı olmayı amaçladığını söylüyor.

Katman etkinleştirildiğinde, kullanıcılar bulundukları yerin yakınlarındaki orman yangınlarını görebilecekler. Bunlardan herhangi birine tıklattıklarında, yerel yönetim tarafından sağlanan acil durum web sitelerine, yardım hattı numaralarına ve tahliye ayrıntılarına bağlantılar getirecektir.

google haritalar orman yangınları katmanı

Eğer mevcutsa, bu araç yangınla ilgili ayrıntıları, kapsamını, zarar verdiği arazi miktarını ve bu bilgilerin en son ne zaman güncellendiği de dahil olmak üzere çeşitli bilgileri gösterecektir. Orman yangını katmanı, bu hafta içinde Android cihazlara ve ekim ayında iOS cihazlara ve PC’lere küresel çapta sunulacak. Bu katman dünyanın dört bir yanındaki, (tahliye gerektirebilecek türden) büyük yangınların çoğunu gösterecek olsa da, Amerikan Ulusal Kurumlar Arası Yangın Merkezi tarafından sağlanan veriler sayesinde ABD’de daha küçük olayları gösterme yeteneğine sahip olacak. Google, önümüzdeki aylarda Avustralya’dan başlayarak bu düzeyde ayrıntıyı daha fazla yerde sunmayı planlıyor.

Ayrıca Google, Tree Canopy aracı aracılığıyla sunulan bilgileri genişletiyor. Şu anda ABD’de bulunan yalnızca 15 şehir için veri sağlayabiliyor, ancak 2022’de dünya çapında 100 şehir için bilgi gösterebilecek. Google’ın Tree Canopy Insights aracı, yapay zekâ yeteneklerini hava görüntüleriyle birleştirecek şehrin hızla yükselen sıcaklıklar için en büyük riske sahip noktalarını saptıyor. Yerel yönetimlerin nerelere ağaç dikeceklerini ve iklim değişikliğiyle mücadele etmek için ihtiyaç duyabilecekleri herhangi bir projeye nereye odaklanacaklarını bulmalarına yardımcı olabilir. Örneğin, Los Angeles yetkilileri, 2028 yılına kadar şehrin ağaç yoğunluğunu yüzde 50 artırma hedefine yardımcı olması için söz konusu aracı zaten kullanıyor. Google, önümüzdeki yıl hangi şehirlerin araca erişeceğini söylemedi, ancak Londra, Guadalajara, Sidney ve Toronto gibi şehirlerin listede yer alacağı bilgisini verdi.

İLGİLİ HABERLER