Manşetler

Google Haberler baştan aşağı yenilendi, yapay zekâ ile güçlendi

Google, I/O 2018'de haberler ürününe getirdiği yenilikleri duyurdu, nasıl bir deneyimin sunulacağını örnekleriyle gösterdi.

Google Haberler için önemli yeniliklerin yolda olduğu haberleri birkaç gün önce sızmıştı. Google, I/O 2018’de haberler ürününe getirdiği yenilikleri duyurdu, nasıl bir deneyimin sunulacağını örnekleriyle gösterdi.

Yeni Google Haberler deneyimi “Sizin İçin” adını taşıyan bir bölümle başlıyor. Burada Google’ın sizin için seçtiği beş önemli haber yer alıyor. Bunlar dünyadan haberler, yerel haberler ve takip ettiğiniz konularla ilgili yeni gelişmelerden oluşuyor. Daha sonra Başlıklar bölümüne geçerek dünyanın dört bir yanından derlenen haberleri görebilirsiniz. Buradaki ek bölümler de spor, ekonomi veya teknoloji gibi farklı konular hakkındaki haberleri görmenize imkanı tanıyor.

Haber yayınları adını taşıyan yeni bir görsel format da bulunuyor. Bu, doğal dil anlama yöntemini kullanarak belirli bir konu hakkındaki farklı haber makalelerini, videoları ve demeçleri derliyor. Bu, farklı haber kaynaklarında gezinerek olayların temellerini öğrenmenizi sağlayacak. Eğer isterseniz, istediğiniz haberlerle ilgili daha fazla ayrıntıyı da alabileceksiniz.

Eğer bir konu hakkında daha fazla detay isterseniz, Google Haberler bunun için “daha fazla detay” olarak çevirebileceğimiz, “Full Coverage” özelliğini sunuyor. Böylelikle bir haberin farklı kaynaklardan derlenmiş detaylı dökümünü alabilirsiniz. Kaynaklardan elde edilen unsurlar sosyal ağ yorumları, yerel haber kaynaklarından haberler ve önde gelen haber kaynaklarının haberleri olabiliyor. Google Haberler, haberler hakkındaki yorumları da derleyecek ve bunları tek bir yerde, gerçek zamanlı olarak sunacak. Google’ın gösterdiği örnekte, Porto Riko’da meydana gelen elektrik kesintisinin Google Haberler’de, manşet niteliğinde bir haber ve daha sonra onun altında yer alan önemli haber başlıkları şeklindeki gösterimi görülüyor. En altta ise haber hakkında merak edilenler, ilgili kaynaklardan tweet’ler ve haber doğrulamaları gösteriliyor.

Her ne kadar Google asılsız haberler konusuna girmese de, haber doğrulamaları bu soruna eğilme şeklinde yorumlanabilir. Google, bu problemle başa çıkmak için Google News Initiative adı verilen girişimi altında da çeşitli çalışmalar yapıyor.

Google, Google Haberler içinde herkese, farklı haber kaynaklarından derlenmiş ve filtreden geçirilmemiş haberlerin sunulduğuna dikkat çekiyor.

Son olarak Gazetelik bölümü de Google Haberler’e ekleniyor. Bunun için eklenmiş özel bir sekme içinde yayıncıları görebilir, bunları takibe alabilirsiniz. 1000’in üzerinde yayın, mobil formata uyarlanmış biçimde burada yer alıyor. Eğer bir yayına abone olmak isterseniz, kredi kartı formları veya şifrelerle uğraşmanız gerekmiyor. Google’ın yeni eklediği Google’da Abone Ol platformu sayesinde, yayıncının abonelik butonuna tek bir tıklatmayla abonelik gerçekleştirilecek, ödeme işlemi de yerine getirilecek. Paralı içeriğe daha sonra Google Arama veya yayıncının web sitesi gibi bölümler üzerinden, istenilen herhangi bir cihazdan erişilebilecek.

Google Haberler, mobilde ve masaüstünde Google Play Gazetelik’in yerini alıyor. Aynı zamanda Google Haberler ve Hava Durumu uygulamasının yerine de geliyor. Bu uygulama bugünden itibaren Android, iOS ve web için kullanıma sunuluyor. Gelecek hafta itibarıyla da 127 ülkede faaliyete geçmiş olacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER