Teknoloji

Google yayıncılara okuyucuları aboneye dönüştürme için yardım etmek istiyor

Google Türkiye google fransa

google haberGoogle haber yayıncılarının ücretli abone sayılarını artırmasına ve okuyucularından daha fazla gelir kazanmasına yardımcı olacak yeni araçlar üzerinde çalışıyor. Bloomberg’de yer alan bir haber, şirketin yeni araçları hakkında fikir edinmeyi sağlıyor. Google’ın ücretli olarak erişilebilen içerikleri Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) platformu üzerinden kısmen ücretsiz göstermeyi ve bu içerikleri arama sonuçlarında önceliklendirmeyi planladığı belirtiliyor.

Google aynı zamanda yayıncıların AMP web sayfalarına gelen potansiyel aboneleri tespit edebilmesine yardımcı olmayı planlıyor. Bu müşterilerin ödemeye hazır olduğu rakamı tespit etmeyi öngören şirket, abonelik sürecini hızlandıracak bir sistem kuracak. Google’ın bu aracı The New York Times ve The Financial Times gibi yayıncılarla test ettiği ve çok sayıda haber kuruluşuyla da görüşme halinde olduğu ifade ediliyor.

2015’in sonlarında duyurulan AMP, 2016’nın başlarında hayata geçmişti. Facebook’un Instant Articles servisine cevap niteliği taşıyan platform, yayıncılara web sayfalarının yükleme sürelerini ciddi ölçüde kısaltma imkanı tanımıştı. Okuyucular ise AMP sayesinde habere ulaştıkları platforma daha bağlı hâle gelmişti.

AMP’nin Instant Articles’a kıyasla daha başarılı olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak Facebook ve Google’ın çevrim içi reklam gelirlerinden büyük payı almaya devam etmesi, yayıncılar ve söz konusu platformlar arasındaki gerginliği biraz daha artırdı.

Google haber kuruluşlarını ürkütmemek istiyor

Servisin işlemesi için yayıncılara ihtiyaç duyan Facebook ve Google, yayıncıları mutlu edecek değişiklikler üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Google bu amaç doğrultusunda AMP ile açılan sayfaların orijinal versiyonlarına ulaşmayı kolaylaştırmıştı. Şirketin yeni çözümünde gelir paylaşımı konusunda nasıl bir tercihte bulunacağı da şimdiden merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER