Teknoloji

Google haber içerikleri için yayıncılara para ödemeye başlıyor

google

Google, yeni lisans programı doğrultusunda bazı yayıncılardan aldığı haber içerikleri için ödeme yapacak. Şirketten yapılan açıklamada, bu içeriklerin yıl içinde kullanıma açılacak yeni haber deneyiminin bir kısmını oluşturacağı belirtildi. Söz konusu deneyim, Google Haberler ve Keşif servisleri üzerinden kullanıcılara ulaştırılacak. İnternet devi, bu yeni yaklaşım çerçevesinde bazı ücretli içerikler için kullanıcılar adına ödeme yapacak.

Google’dan verilen bilgiye göre; program ilk olarak Almanya, Avustralya ve Brezilya’da devreye girecek. Ancak şirket kısa süre içinde yeni haber deneyiminin kapsamını genişletmeyi planlıyor. The Financial Times’ın haberine göre; Almanya’da Der Spiegel, Avustralya’da ise Schwartz Media Google’ın yeni programındaki yayıncı ortakları arasında bulunuyor.

Google’ın yeni haber deneyimi için harekete geçiş zamnlamasının dikkat çekici olduğu söylenebilir. Pek çok ülkede internet devinin haber içerikleri için yayıncılara para ödemesini teşvik eden yasal düzenlemeler gündeme alınmış durumda. Avustralya, kısa süre önce internet şirketlerinin kendilerine kâr getiren ücretsiz içerikler için ödeme yapması için bir çalışma başlatmıştı. Fransa’nın rekabet kurumu ise nisan ayında Google’ın Fransız yayıncılardan aldığı içerikler için ödeme yapmasına karar vermişti.

Facebook kısa bir süre önce ABD için özel bir haber sekmesini kullanıma sunmuştu. Söz konusu sekmede BuzzFeed, The New York Times ve The Financial Times gibi haber kuruluşlarından alınan içerikler gösteriliyor. Facebook bu içerikleri gösterebilmek için yayıncılara belli bir ödeme yapıyor. Dolayısıyla Google’ın da benzer bir yol izlemesine şaşırmamak gerekiyor.

Google haber servisi için yayıncılarla yaptığı anlaşmanın mali detayları konusunda bilgi vermedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER