Teknoloji

Google görsel aramada müstehcen içeriğe yönelik bazı düzenlemelere gidiyor

Google görsel arama servisi üzerinde bazı düzenlemeler yaptı, bunlar genellikle servisi kullanarak muzır olarak nitelendirebileceğimiz fotoğraf veya video arayanları ilgilendiriyor. Google görsel arama üzerinde “porno” gibi anahtar kelimelerle arama yapan kullanıcıların karşısına getirilen sonuçların yaramazlık derecesi düşürülmüş gibi görünüyor. The Verge sitesinin ABD ve Britanya’ya özel Google versiyonları üzerinde yaptığı görsel aramaların sonuçları yapılan bu çalışmanın güvenli aramayı kapatmış kullanıcıları bile etkilediğini gösteriyor.

Bu durum akıllara Google’ın gizli şekilde sansür uyguladığı ihtimalini getirdi. Ancak Google resmi bir açıklama yaparak müstehcen içeriği sansürleme konusunda herhangi bir niyet taşımadıklarını, sadece kullanıcılara tam olarak ne aradıklarını göstermek istediklerini kaydetti. Kullanıcı gerçekten bunları aramadığı sürece cinsel açıdan ifşa edici sonuçlar göstermemeyi hedeflediklerini dile getirdi. Google belirli bir anahtar kelime grubu için en yakın sonuçları seçen algoritmalar kullandığını, eğer müstehcen içerik aranıyorsa varsayılan ayarı değiştirmeden de bunlara ulaşmanın mümkün olacağını kaydetti. Sonuç olarak, Google gerçekten isteyenin aradığını yine bulabileceği mesajını verdi.

Yapılan bu yeni düzenlemeyle birlikte güvenli arama özelliği altında sunulan kapalı, orta ve yüksek düzeyler kaldırılıyor, bunların yerine sadece güvenli aramanın kapalı veya açık olduğu iki farklı ayar getiriliyor. Türkiye’ye özel Google sürümüne baktığımızda hâla üç farklı düzey görüyoruz, bu demek oluyor ki söz konusu değişiklikler henüz bu arama motorunu etkilemiyor. Güvenli arama ayarı her kullanıcı için kapalı geliyor, ancak arama motoru kullanıcının müstehcen içerik aradığını farkettiğinde güvenli arama özelliğinin açılıp açılmamasını belirlemek üzere bir bildirim penceresini ortaya çıkarıyor. Burada tercih de kullanıcıya ait.

İlgili >> The Verge, CNET, Google Ürün Forumları

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER