ManşetlerTeknoloji

Google etkin olmayan Gmail hesaplarında temizliğe çok yakında başlıyor

google gmail html

Google Gmail hesaplarında 1 Aralık itibarıyla temizliğe başlıyor. Bu temizlik kapsamında iki yıldır kullanılmayan Gmail hesapları kapatılacak. Şirketin temizlik kararı e-postaları, Drive’da saklanan dosyaları, fotoğrafları ve kişileri de kapsayacak. Etkin olmayan hesapları silme kararı, eski hesapların siber saldırılara karşı artan savunmasızlığından kaynaklanıyor.

Google’ın verilerine göre; etkin olmayan hesapların çift aşamalı kimlik doğrulamayı çalıştırma olasılığı, etkin hesaplara kıyasla on kat daha az. Bu güvenlik önlemlerinin eksikliği, eski hesapları bilgisayar korsanlığı girişimlerine karşı daha açık hâle getiriyor. Etkin olmayan Gmail hesaplarına bağlı harici servisler de bu nedenle tehlike riski taşıyor. Söz konusu endişeleri ortadan kaldırmayı ve kullanıcı verilerini korumayı isteyen Google, iki yıldır aktif olmayan hesapları kapatma yolunu seçti.

Google’ın silme işlemini bir kalemde gerçekleştirmeyeceğini belirtmek gerekiyor. Şirket, aralık ayından itibaren hesapları küçük gruplar hâlinde, kademeli şekilde kapatmaya başlayacak. Bu aşamalı yaklaşım, hesaplarını hâlâ kullanmak isteyenlere yeniden etkinleştirmeleri için zaman tanıyacak.

Bir hesap silindiğinde e-postalar, Drive dosyaları, dokümanlar, toplantılar ve diğer dosyalar da dahil olmak üzere ilişkili tüm veriler kalıcı olarak silinecek. Bu işlem geri alınamayacağı için kullanıcıların verilerini kurtarmaları da mümkün olmayacak.

Google Gmail temizliğinde YouTube’a bağlı hesapları kapsam dışı bırakacak

Google Gmail hesaplarına yönelik bir temizleme operasyonu yapacak olsa da, bir istisna da söz konusu. Etkin olmayan hesap YouTube’a bağlıysa ve YouTube hesabına bir video yüklü olması durumunda o hesap silinmeyecek. Ancak şirketin gelecekte bu politikayı değiştirebileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER