Manşetler

Google arama sonuçlarına Gmail, Dokümanlar, Drive ve Takvim içeriklerini eklemek için çalışıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, arama motoruna getirmeyi planladığı özellikleri “saha testi” adını verdiği özel bir program altında kullanıcılarının testine tabi tutuyor. Söz konusu saha çalışmalarına gönüllü olarak katılan kullanıcıların test ettiği özelliklerin başında Gmail araması geliyor. Google şu anda küçük bir kullanıcı grubuyla saha testlerini yaptığı Gmail içeriklerini arama sonuçlarına ekleme özelliğinin kapsamını genişletiyor. Gmail üzerindeki e-posta içeriği de en az web içeriği kadar büyük hacimli olduğundan ve ayrıca arama işlemlerinin gizli ve emniyetli kalması gerektiğinden Google’ın işi bir hayli zor, bu nedenle söz konusu özellik henüz genel kullanıcı kitlesine sunulmuyor.

google-gmail-arama-280213

Gmail üzerinden sonuçlar web arama sonuçlarının yer aldığı sayfada, onların hemen sağında yer alan küçük bir kutu içinde gösteriliyor. Bu içerik varsayılanda açık gelmiyor, böylelikle sizin hemen yanı başınızda oturan bir kişinin sizin gizli nitelikteki elektronik posta iletilerinizi görmesinin önüne geçilmiş oluyor. Bunun yerine “sonuçları gör” bağlantısına tıklanarak sonuçlar açılıyor. Bu arada Google, Gmail üzerinde yer alan e-posta iletilerinin web arama sonuçlarıyla ilişkili olanlarının gösterilmesi özelliğinin kapsamını diğer Google servislerini kapsayacak şekilde genişletmeyi planlıyor. Google Drive üzerinde depolanan dosyaların sonuçlarla birlikte gösterilmesinin yanı sıra takvim kayıtlarının da web arama sonuçlarına iliştirilmesi özelliği de saha testine sunuldu.

Google, “saha testi” olarak adlandırdığı programa katılım için başvuruları almaya başladı. Programa katılımın sınırlı tutulacağını kaydeden Google katılmak isteyen kullanıcıların g.co/searchtrial adresi üzerinden başvuruda bulunabileceğini kaydetti. Google’ın belirttiğine göre hesabın aktifleştirilmesi birkaç günü alıyor. İlk etapta masaüstünde aktif olan değişikliker daha sonra mobil versiyona da ekleniyor. Üzerinde test çalışmaları yapılan servisler SSL altında sunulduğu için bunları mobil tarafa getirmenin biraz daha zor olduğu Google tarafından dile getiriliyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, sadece Gmail iletileri değil, Dokümanlar, Drive ve Takvim gibi servisler altında tutulan kayıtlara ait ilgili sonuçların da web arama sonuçlarının yanında gösterilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Kullanıcılar arama yaparken Gmail üzerinde tutulan e-posta iletileri üzerine odaklanmak için arama kutucuğundaki anahtar kelimelerinin yanına “Gmail” terimini ekleyebilir. Bu durumda Google kullanıcının Gmail üzerindeki sonuçlarla daha fazla ilgilendiğini anlayacaktır. Ancak bu terime yer vermeseniz bile sonuçlar sağ tarafta gösterilecektir.

İlgili >> Google, The Verge

İLGİLİ HABERLER