Teknoloji

Google Glass’ın babası Amazon’a transfer oldu

google-glass-ikinci-nesil-051213

Google Glass’ın kapısını açan Google X projesinin kurulumunu ve yönetimini üstlenen kişi olan Babak Parviz (Babek Perviz) Amazon’a transfer oldu. Google+ sayfası üzerinden bu haberi duyuran İran asıllı Amerikan bilim adamı bu geçişten dolayı çok heyecanlı olduğunu dile getirdi, ancak gelecek projesinin ne olacağı hakkında herhangi bir ipucu vermedi.

Perviz’in şimdiye kadar gerçekleştirdiği araştırmanın odağında sensörler aracılığıyla takan kişinin okuduklarını elde eden ve artırılmış gerçeklik tabanlı görsel katmanlarla bilgi sunan akıllı kontak lensler yer alıyordu. Google Glass birçok açıdan Perviz’in araştırmalarında bir yere ulaşıldığını gösteren bir proje olarak nitelendirilebilir.

Amazon’a katılan Perviz’in şirketin optik teknolojiler alanındaki çalışmalarını daha da genişletmesi bekleniyor. Zaten Amazon yeni tanıttığı Fire Phone akıllı telefonuyla optik teknolojilere ilgi gösterdiğini belli etmişti. Firefly adlı bir özellik etraftaki nesneleri tanımaya olanak sağlıyor. Ayrıca Fire Phone’un kullanıcı arayüzü önde yer alan birkaç kamerayı kullanarak perspektife uygun görünüm sunuyor. Perviz’in artırılmış gerçeklik alanına olan ilgisi Amazon’un kullanıcısı hakkında ve onun için her türlü şeyi bilme hevesiyle kolaylıkla örtüşecektir.

Google Glass’ın geliştiricilere gösterilmeden önce Google’ın gizli laboratuvarlarında geliştirilmesi üç yılı aşkın bir zaman almıştı. Perviz ise on yıllardır akıllı optik sistemler üzerine çalışmalar yapıyor. Bu nedenle Amazon için yapacağı çalışmaların meyvesini görmek kısa vadede mümkün olmayacak.

Perviz gelecekte uzun yıllar boyunca kullanılabilecek teknolojilerin geliştirilmesine odaklanan ve derinlemesine teknik araştırmalar yapan bir bilim insanı. Belki de Google bu nedenle O’nu geçtiğimiz mayıs ayında Google Glass projesinin başından alıp yerine pazarlamayı daha fazla düşünen Ivy Ross’u getirmiş olabilir. Ross’un bu gözlüğü bir tüketici ürünü olarak konumlandırma noktasında daha başarılı olabileceği düşünülüyor. Perviz ise Amazon’daki yeni ekibiyle yoğun bilimsel araştırmalarına devam edecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER