Teknoloji

Google Glasses kemik iletim teknolojisi de barındıracak

Google, gelecek nesil Google Glasses gözlüğüyle ilgili teknik detayları Amerikan Federal İletişim Komisyonuna (FCC) sunmuş. Konuyla ilgili belgede yer alan detaylara göre gözlük 2.4 GHz 802.11b/g Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteğine sahip olacak. Buna ek olarak kemik iletim teknolojisini de barındıracak, böylelikle kullanıcıların ortamdan tamamen izole olmadan müzik dinlemelerine izin verecek. Kemik iletim teknolojisi sayesinde ses kulağın hemen yakınındaki kemikler beyne iletiliyor, kulak kanalları kapanmamış olan kullanıcı çevresindeki sesleri de duymaya devam ediyor.

google-glasses-160512

FCC başvurusunda yer alan bir paragraf Google’ın gözlüklerinde kemik iletim teknolojisine yer verdiğini işaret ediyor. Söz konusu paragrafta kullanıcının kafasına temas ederek sesi veren entegre titreşim elemanından bahsediliyor. Bundan birkaç gün önce Google’ın gözlükler için kemik iletimli kulaklıkla ilgili bir patent için başvuruda bulunduğu haberleri de çıkmıştı. Bu durumda hem patent hem de FCC başvurusu arasında bir bağlantı rahatlıkla kurulabilir.

Kemik iletim teknolojisi yeni bir teknoloji sayılmaz, ortada başka şirketlere ait çeşitli ürün örneklerinin dolaştığını görüyoruz. Ne var ki, bu teknoloji henüz pek fazla yaygınlık göstermedi. İnsanlar dışarıyı rahatsız etmeden bir şeyler dinlemek için ortamdan biraz izole olmak zorunda. Tabii, kemik iletimli aksesuarların müzik keyfini verme veya kulaklıktan yayılan sesi anlama noktasında geleneksel kulaklıklar kadar iyi olup olmadığını da bilmiyoruz, bunun için bizzat bu aksesuarları denememiz gerekiyor.

Google’ın yaklaşık bir buçuk yıldır gösterimini yaptığı, özellikle kuruculardan Sergey Brin’in bir hayli ilgilendiği, deyim yerindeyse öncülük ettiği bu projenin ilk meyvesi olan gözlük geçen yaz düzenlenen Google I/O etkinliğinde gösterilmişti. Yazılımcılar Google Glass’ın ilk örneğini 1500 dolar fiyat karşılığında önümüzdeki aylarda edinebilecek. Genel kullanıcı kitlesi de geliştiricilerden yaklaşık bir yıl sonra bu gözlüklerle tanışmış olacak.

İlgili >>Business Insider

İLGİLİ HABERLER