Teknoloji

Google Glass Enterprise Edition ile küllerinden doğuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google glass enterprise editionGoogle’ın akıllı gözlüğü Google Glass, herkesin yeni taşınabilir bilgisayarı olma gibi iddialı bir hedefle yola çıkmıştı. Ancak sürekli patinaj çeken proje beklentileri karşılayamamış ve son birkaç yılı tabir-i caizse “bitkisel hayat”ta geçirmişti. Google bitkisel hayat sırasında boş durmadığını Glass’ın fabrikalarda kullanımı için geliştirilen Google Glass Enterprise Edition (EE) ile gözler önüne seriyor.

Google’ın Glass’ın kurumsal alanda kullanımına yönelik bir versiyonu üzerinde çalıştığına dair haberler daha önce gündeme gelmişti. 2015’te ABD Federal İletişim Komisyon’nun belgelerinde görülen Glass EE, geçtiğimiz yaz da bir kişi tarafından eBay üzerinden satışa sunulmuştu. Google Glass EE’nin test sürecinde Boeing, GE ve DHL gibi şirketlerle birlikte çalıştı.

Orijinal Glass ve kurumsal versiyon arasında bazı dikkat çekici farklar bulunuyor. Bu farklar arasında göze ilk olarak iyileştirilen kamera çarpıyor. Yenilenen Glass’ta kamera çözünürlüğü 5 megapikselden 8 megapiksele yükseliyor. Artırılmış pil ömrü, daha hızlı Wi-Fi ve işlemci de iyileştirilen noktalar arasında bulunuyor. Glass EE’de kamera kayıttayken kırmızı bir ışık yanıyor. Yeni versiyonda Glass’ın elektronik aksamı da modüler hâle geliyor. Böylelikle Glass’ı koruma gözlükleri veya numaralı gözlüklerle kullanmak da mümkün oluyor.

Google Glass EE’nin dağıtımı için ölçek hâlâ küçük tutuluyor. Wired’da yer alan habere göre, satışlar hâlâ üç basamaklı seviyelerde seyrediyor. Buna ek olarak, en büyük müşterilerin de Glass EE için deneme süreci yürüttüğü belirtiliyor. Ancak Google’ın çatı şirketi Alphabet’in ürün müdürleri, Glass’ın sahada kullanımı konusunda iddialı konuşuyor. Projenin başındaki isim olan Jay Kouthari, “Bu bir deney değil. Üç yıl önce deneydi. Artık müşterilerimiz ve iş ortaklarımızla tam gaz üretim sürecindeyiz.” sözleriyle iddialarını ortaya koyuyor. Test sürecine dahil olan şirketlerden ve çalışanlarından gelen geri bildirimlerin büyük ölçüde olumlu olduğu belirtildi. Şirketler Glass’ın sağladığı bilgilerle üretkenliği artırdığının altını çizdi.

Google Glass EE için ilk versiyona kıyasla çok daha temkinli bir yol izliyor. Alphabet’in deneysel projeler üzerine yoğunlaşan X biriminin şefi Astro Teller da bu yaklaşımı doğruluyor. Glass’ın gerçekten değerli katkı sağlayacağı alanlara odaklanacağını söyleyen Teller, sürecin nereye gideceği konusunda açık fikirli davranacaklarını belirtti.

Google Glass Enterprise Edition üzerindeki örtü kaldırıldı

Alphabet, Google Glass EE testlerindeki gizlilik koşulunu bugün itibarıyla kaldırdı. Programı daha fazla katılımcıya açan Alphabet, Glass için uygun sahayı görmüşe benziyor.

İLGİLİ HABERLER