Teknoloji

Google Glass AR gözlüğü şimdi herkes tarafından satın alınabiliyor

google glass enterprise edition 2

Google en yeni artırılmış gerçeklik gözlüğü Google Glass Enterprise Edition 2’yi yurt dışında satışa sundu. Şirket yaklaşık bir yıl kadar önce seçtiği bazı iş ortakları üzerinden bu gözlüğü 999 dolarlık fiyattan satmaya başlamıştı.

Fiyat aynı kalıyor, bununla birlikte gözlüğün iliştirildiği bir versiyonu tercih edenlerin biraz daha fazla ödemesi gerekiyor. Google, bundan böyle gözlüğü satmak için araya bir çözüm ortağı sokmayacağını da belirtiyor.

Özellikle Google’ın başlığıyla daha fazla ilgilenmek isteyen geliştiriciler için doğrudan satış yararlı olacaktır. Google bundan altı yıl kadar önce de doğrudan gözlük satışına girişmişti, ancak Google Glass Explorer Edition’ın 2014’teki çıkışı pek de iyi gitmemişti.

Bu işletmelere özel bir ürün, günlük kullanım için tasarlanmamış. Daha çok inşaatlarda veya fabrikalarda çalışanlar için geliştirilmiş. Aynı zamanda sağlık alanında ve bu tarz artırılmış gözlüğün verimlilik sağlayacağı düşünülen diğer alanlarda da kullanılabilir. Microsoft’un HoloLens’i gibi eksiksiz bir karma gerçeklik cihazına ihtiyaç duymayanlar için Google’ın çözümü yeterli olacaktır.

Google Glass proje lideri Jay Kothari, “Glass Enterprise Edition 2’nin geçtiğimiz Mayıs ayında piyasaya sürülmesinden bu yana, Glass için yeni, yararlı kurumsal çözümler oluşturmak isteyen geliştiriciler ve işletmelerden güçlü talepler gördük.” diye yazdı. “Glass ile çalışmaya başlamalarını kolaylaştırmak için, şimdi doğrudan CDW, Mobile Advance veya SHI gibi donanım satıcılarımızdan birinden cihaz satın alabilirler.”

Bu, Google’ın iş yerleri için geliştirdiği artırılmış gerçeklik başlığının ikinci nesil versiyonu. Bundan altı yıl önce çıkan ve 1500 dolarlık yurt dışı fiyatıyla satılan ilk Google Glass cihazıyla karıştırmamak gerekiyor. O cihaz hiçbir zaman tüketiciler için uygun bir ürün hâline gelmedi. Tasarımı, herkese açık alanlarda yaptığı kayıtlar ve kullandığı bilişim platformu nedeniyle sürekli eleştirildi.

google glass enterprise edition 2

Ancak son birkaç yıldır artırılmış gerçeklik alanında gösterilen ilerlemeler, HoloLens gibi rakipler ve Apple’ın ARKit ve Google’ın ARCore gibi mobil artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde Glass, 2017 yılında iş yerlerine özel bir araç olarak yeniden karşımıza çıkmaya başlamıştı.

İkinci nesil model ise Mayıs 2019’da, daha iyi bir işlemci ve kamera ile gelmişti. Aynı zamanda tasarımda ve bileşenlerinde birtakım güncellemeler yapılmış ve USB-C portu eklenmişti. Ucunda yine şeffaf prizma taşıyor ve bu sayede sol ya da sağ gözde bir ekran görüntüleniyor. Bir çift gözlükle kullanılabilecek bir tasarımı var. Bu sayede göz korumasına ihtiyaç duyan bir işçi veya yakın gözlüğüne ihtiyaç duyan bir çalışan tarafından da rahatlıkla kullanılabilecektir.

Kothari, “Glass Enterprise Edition 2 Android üzerine inşa edilmiştir, bu nedenle geliştiricilerin birlikte çalışması ve işletmelerin zaten kullandıkları hizmetleri ve API’ları (uygulama programlama arabirimleri) entegre etmeleri kolaydır.” dedi. “Ayrıca, Glass için geliştirmeye yeni başlayanlar için yararlı örnekler olabilecek örnek düzenler ve kullanıcı arayüzü bileşenleri de dahil olmak üzere yeni açık kaynak uygulamalarını ve kod örneklerini paylaştık.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER