Teknoloji

Google genomlar için özel bir depolama servisi oluşturdu

google-logo-280613

Üniversite laboratuvarlarının ve hastanelerin hastalarına ait genomları bulutta saklamasına yardımcı olmak isteyen Google, “Google Genomics” adını verdiği yeni bir girişim başlattı. MIT Technology Review’de yer alan habere göre, Google Genomics geçtiğimiz mart ayında faaliyete geçmiş olsa da, araya giren diğer duyurular girişimin fark edilmesinin önüne geçti.

Google sistemin amacını “genetik değişimi interaktif olarak keşfetmek” olarak tanımlarken, bu sayede araştırmacıların milyonlarca genoma rahatlıkla erişebileceğinin ve sıra analizleri gerçekleştirebileceğinin altı çizildi. Halihazırda tek bir insan genomunu çözümlemek birkaç saat sürebiliyor. Ortaya çıkan ham sonuç verisinin boyutu ise 100 GB’yi bulabiliyor. Bu verileri Google ile depolamanın yıllık maliyeti 25 dolar olacak. Veri üzerinden yapılacak hesaplamalardan da ekstra ücret alınacak. Ancak ham verinin temizlenmesiyle birlikte ciddi bir depolama maliyeti devredışı bırakılacak. Google’ın sunduğu depolama imkanlarının fiyatları ise 0.25 ila 25 dolar arasında değişecek.

Projenin başındaki isim olan yazılım mühendisi David Glazer, MIT’ye yaptığı açıklamada genomları karşılaştırmanın önemine vurgu yaptı ve bu işlemin ciddi ölçüde kolaylaştığına dikkat çekti. Glazer bu değişimi araştırmacıların genetik çalışma yönteminin değişmesine bağladı. Daha önce sadece tek bir genom üzerinde çalışıldığını söyleyen Glazer, artık çok sayıda genomun incelendiğini ve Google’ın bu konuda ciddi bir katkı yapabileceğini belirtti. Glazer Google Genomics ile araştırmacıların milyonlarca genomu karşılaştırabileceğinin altını çizdi.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü programa dahil olduğunu açıklayan ilk kurumlardan biri oldu. Kurum 2.6 petabaytlık Kanser Genom Atlası’nın kopyalarını Google Genomics ve Amazon’un veri merkezlerinde saklamak için 19 milyon dolar ödeyecek. Stanford Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Somalee Datta, Google ve Amazon’un veri merkezleri için uyguladığı ücretlendirme politikasının normal olduğunu belirtti ve kendi tesislerindeki maliyetlerin de aynı seviyelerde olduğunu vurguladı.

İLGİLİ HABERLER