Manşetler

Gelirlerini artıran Google kârdaki düşüşü durduramıyor

rekabet kurumu google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın çatı şirketi Alphabet, azalan kârını yeniden artırmayı hedeflediğini yaz aylarında açıkça belirtmişti. Ancak Alphabet’in en yeni finans raporu, şirketin artan gelire rağmen kârdaki düşüşü engelleyemediğini gösteriyor.

2022’nin üçüncü çeyreğinde 69 milyar dolar kazanan şirket, 13.9 milyar dolar kâr açıkladı. Şirket 2021’in üçüncü çeyreğinde de 65.1 milyar dolar gelir ve 18.9 milyar dolar kâr elde ederek rekor kırmıştı. Alphabet’in ikinci çeyrek geliri ise 69.7 milyar dolar, kârı ise 16 milyar dolar olmuştu.

Google’ın iştiraklerinin büyük kısmı yıllık bazda büyümeyi başardı. Reklam geliri 53.1 milyar dolardan 54.4 milyar dolara çıkarken, bulut geliri de 4.9 milyar dolardan 6.9 milyar dolara yükseldi. Ancak şirketin buluttaki zararı da 644 milyon dolardan 699 milyon dolara çıktı. Bir önceki yıl şirkete 1.3 milyar dolar kaybettiren “Diğer İşler” biriminin zararı ise 1.6 milyar dolara yükseldi. YouTube reklamlarının ve Google Network’ün getirdiği gelir de az da olsa geriledi.

Google’ın finans raporunun değerlendirildiği toplantıda konuşan CEO Sundar Pichai, şirketin bir süre önce “en çok Piksel satılan hafta”yı geride bıraktığını belirtti. Pixel 7, Pixel 7 Pro ve Pixel Watch bir süre önce satışa sunulmuştu.

Sundar Pichai, ikinci çeyreğin sonlarında şirketin zorlu ekonomik koşullar altında sıkıntılar yaşayabileceğini belirtmiş ve daha “aç” olmaları gerektiğini ifade etmişti. Pichai, çeyrek sonuçları için yaptığı değerlendirmede ise “Net bir ürün ve öncelikli işlet seti ile odağımızı keskinleştiriyoruz” ifadesini kullandı.

Google’ın çalışan sayısını değerlendirmeye aldığına dair haberler bir süre önce gündeme gelmişti. Buna rağmen, şirketin çalışan sayısı geçtiğimiz çeyrekte artmış gibi görünüyor. Temmuz ayında 174 bin 14 olan çalışan sayısı hâlihazırda 186 bin 779’a çıkmış durumda.

Google’ın bir süre önce çalışan sayısını azaltmak için kolları sıvadığı biliniyor. Bazı ekipleri kapatan şirket, çalışanlarına farklı birimlere geçiş fırsatları sunuyor. Bu süreç zaman aldığı için çalışan sayısındaki düşüşün hemen bilançolara yansımayabileceği belirtiliyor. Şirketin CFO’su Ruth Porat da işe alımları yavaşlatma kararının 2023’te çok daha bariz şekilde hissedileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER