Teknoloji

Google’ın web sitelerine içeriklerini ücretsiz olarak sunmaları için şantaj yaptığı iddia ediliyor

google-logo-280613

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), 2012 yılında Google’ın arama pazarındaki hakimiyetinin tekelle mücadele yasalarına aykırı olup olmadığına karar vermek için bir inceleme gerçekleştirmiş, sürecin sonunda ise Google ve komisyon bir uzlaşmaya varmıştı. Ancak The Wall Street Journal tarafından yayınlanan gizli bir FTC raporu, komisyonun karar sürecinde derin fikir ayrılıklarının yaşandığını gösteriyor.

Anlaşma çerçevesinde Google arama konusundaki pratiklerinde küçük değişiklikler yapmayı kabul etmiş, ancak FTC raporunun herhangi bir yanlışı işaret etmediğini öne sürmüştü. Ancak soruşturma sürecinde 9 milyon belge toplayan FTC üyelerinin bir kısmı, arama devine karşı doğrudan hukuki girişimde bulunulmasını istemişti. Bu isteğin nedeni de The Wall Street Journal tarafından yayınlanan raporla ortaya çıkıyor.

Rapora göre; Google Yelp, TripAdvisor ve Amazon gibi sitelerden içerik alıyor. Aldığı içeriklerde ürün sıralamasını kaldıran ve ürünleri kendi arama sonuçları içine yerleştiren Google, bu uygulamadan şikayetçi olanları ise arama sonuçlarından tamamen çıkarmakla tehdit ediyor. Raporda Google’ın tepkisinin Yelp ve TripAdvisor’ın geri adım atmasına sebep olduğu belirtilirken, uzlaşma sürecinin sonunda Google, FTC’nin de etkisiyle, dileyen kurumların arama sonuçlarına içerik sağlamayı bırakabileceğini açıklamıştı.

The Wall Street Journal tarafından yayınlanan raporda Google’ın rakip arama motorlarıyla işbirliğine giden internet sitelerine kısıtlama uyguladığı, aynı zamanda reklam kampanyalarıyla topladığı verileri başka kampanyalarda kullanmayı reddettiği bilgisi de yer alıyor. Raporda Google’ın arama sonuçlarında ticari getirisi yüksek kategorilerde belli sonuçları göstermekten kaçındığının da altı çiziliyor. Yayınlanan raporun geneline bakıldığında Google’ın FTC’nin gazabından ucuz kurtulduğu anlaşılıyor.

İLGİLİ HABERLER