Teknoloji

Google Fransa’ya 220 milyon avro ceza ödeyecek

rekabet kurumu google

Google, çevrimiçi reklamcılık alanında gücünü kötüye kullandığı gerekçesiyle açılan tekel soruşturmasında uzlaşma için Fransa’ya 220 milyon avro ceza ödemeyi kabul etti. Fransa Rekabet Kurulu, Google’ın işletmeleri kendi reklam sunucusuna ve çevrimiçi reklam satış alanına yönlendirerek rakiplerine karşı haksız bir avantaj elde ettiğini belirtmişti.

Google’ın yapması gerekenler sadece cezayı ödemekle sınırlı kalmıyor. İnternet devinin Reklam Yöneticisi’nin birlikte çalışılabilirliğini üçüncü taraflar için iyileştirmek adına çalışmalar yapması da gerekiyor.

Fransa Rekabet Kurulu’nun başındaki isim olan Isabelle de Silva, kararı şu sözlerle değerlendirdi: “Google’ı cezalandırmak, çevrimiçi reklam gösteriminde kullanılan kompleks algoritmik süreçlere karşı atılan ilk adım olması nedeniyle önem taşıyor.”

Fransa’da Google’ın dışında Apple ve Facebook gibi şirketler için de çevrimiçi reklam uygulamaları nedeniyle açılan soruşturmalar devam ediyor. Google’ın soruşturması cezayla sona ererken, Facebook da yetkilere çeşitli taahhütler vererek cezalardan kaçınmaya çalışıyor.

Google’a açılan soruşturma, 2019’da başlatılmıştı. Soruşturmanın arkasında Rupert Murdoch’un şirketi News Corp., Fransız gazetesi Le Figaro ve Belçikalı medya grubu Rossel La Voix’nın şikayetleri bulunuyor.

Google, Fransa tarafından daha önce de çevrimiçi reklamlar nedeniyle cezalandırılmıştı. Fransa’ya 2019’da 150 milyon avro ceza kesilmişti.

İLGİLİ HABERLER