Teknoloji

Google Fotoğraflar’da yüz etiketlemeye getirilen önemli yenilik

google fotograflar

Google en sonunda Google Fotoğraflar’da bir kişiyi elle etiketleme özelliğini getirdi.

Aslında Google’ın Fotoğraflar uygulaması her zaman yüzleri otomatik olarak tanıma ve bunları düzenleme imkanına sahipti. Böylelikle fotoğraf arşivinizdeki her bir kişinin yüzünü tek tek etiketleme zahmetinden kurtuluyorsunuz. Ancak sistem bazen yüzleri atlayabiliyor ve bunu düzeltmek için bir yol olmuyor. Bu özellik çıktığı zaman eksik olan yüz etiketlerini de tamamlama imkanı bulacaksınız.

Yeni özellikle birlikte uygulamanın kaçırdığı kişileri elle etiketleme imkanına kavuşuyorsunuz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus var. Ancak Google o fotoğrafta bir yüz algılarsa, o zaman etiketleme yapabiliyorsunuz. Temel olarak, Google bir yüz görürse, ancak bunun kim olduğuna karar veremezse, şimdi siz onun kimliğini belirleyebiliyorsunuz. Eğer Google fotoğrafta bir yüz algılamazsa, o hâlde fotoğraf içinde bir yüz olsa bile bunu etiketleyemiyorsunuz.

Bu çözüm ideal sayılmaz, ancak hiç yoktan iyi olduğu da söylenebilir. Uygulama kameraya tam bakmayan veya hafifçe gizlenmiş yüzleri kaçırmaya meyilli gibi görünüyor. Bazen böyle durumlarda da etiketlemek isteyebilirsiniz. Belki ileride bu imkan da sunulabilir.

Elle etiketleme özelliği Google Fotoğraflar’ın en son sürümüyle birlikte geliyor. Ancak şu an için her kullanıcıya açılmış değil. Bu da dağıtımın yavaş yavaş gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Eğer yüz gruplama özelliğini açmışsanız, o hâlde Google yüzler için fotoğraflarınızı otomatik olarak tarayacaktır. Google, hesaplar arasında yüz bilgilerini paylaşmadığını söylüyor. Yani yüz bilgileriniz Google’ın yapay zekâsını eğitmek için açık bir şekilde kullanılıyor, ancak Google bir başka hesaptan yüklenmiş fotoğraflarda sizin fotoğraflarınızda görünen bir kişiyi otomatik olarak etiketlemiyor. Google, “yüz gruplama” özelliğini kapattığınız takdirde, sizin için oluşturulmuş yüz modellerinin silineceğini de belirtiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER