Teknoloji

Google Fotoğraflar sıkıştırılmış fotoğraflar için “yüksek kaliteli” demeyi bırakıyor

google fotoğraflar web pixel 8

Ücretsiz ve sınırsız depolama alanı imkanı 1 Haziran’da ortadan kalktıktan sonra Google Fotoğraflar’dan ayrılmayı düşünenler için önemli bir gelişme var. Google, kararsız olanların karar vermelerine yardımcı olacak bazı adımlar attı.

Öncelikle Google artık, sıkıştırılmış, düşük kaliteli fotoğraf ve videolarının “Yüksek kaliteli” olduğunu iddia etmeyecek. 1 Haziran’dan sonra, mevcut Google Pixel telefon sahipleri sınırsız sayıda “Yüksek kaliteli” fotoğrafları Fotoğraflar içinde saklama devam edecek. Ancak bunun yerine bir Samsung veya iPhone kullanıyorsanız, aslında “Yüksek kaliteli” olmayan ve Google’ın da en sonunda bunun böyle olmadığını söylediği fotoğrafların depolanması 15 GB’lık ücretsiz depolama alanından düşülecek.

Yakında Google, daha önce “Yüksek kaliteli” olarak nitelendirdiği normal kaliteli, sıkıştırılmış fotoğrafları “Depolama tasarrufu” seçeneği adı altında saklayacak. Daha fazla alan tutan “Orijinal kalite” ile ya da “Depolama tasarrufu” ile fotoğraflarınızı servise yükleyebileceksiniz. Tabii ki, her iki durumda da depolama lanından tüketmiş olacaksınız.

Eğer Google Drive’da depolanan toplam 2 GB büyüklüğünde dokümanınız ve 10 GB kadar yer tutan Gmail iletileriniz varsa ve fotoğraflar için ödeme yapmadan önce kullanabileceğiniz yalnızca 3 GB alan kalmışsa ne olacak? Öncelikle, 1 Haziran’dan önceki mevcut “Yüksek kaliteli” fotoğraflarınızın kotaya dahil edilmediğini bilin; ancak Google’ın bulanık fotoğrafları ve büyük videoları bulup silmenize yardımcı olacak yeni bir aracı daha da fazla yer açmanıza yardımcı olacak.

Yukarıdaki GIF’te de görebileceğiniz gibi, bunu uygulamanın “Depolamayı yönet” bölümünde bulabilirsiniz. Ayrıca bu araç ekran görüntülerini bulmanıza ve silmenize de yardımcı oluyor. Ayrıca Google, kotalarına yaklaşan kullanıcıları bilgilendirmeyi taahhüt ediyor. Eğer hesabınıza giriş yaptıysanız bir depolama alanı tahmini için buraya tıklayabilirsiniz.

google fotoğraflar depolama alanını yönet

Google Fotoğraflar için 1 Haziran sonrası nasıl olacak?

Hâlâ kafanız karışık olanlar için bir özet geçmek fena olmayacaktır:

  • Pixel olmayan telefon sahipleri: 1 Haziran 2021’den önce ücretsiz olarak yüklediğiniz hiçbir şey 15 GB kotanıza dahil edilmeyecektir. Sonrasında ise yüklediğiniz tüm fotoğraflar kotanızdan düşülecek.
  • Pixel 3A, Pixel 4, Pixel 4A, Pixel 5: “Depolama tasarrufu” seçeneği altında tüm fotoğraflar sınırsız ve ücretsiz olarak depolanabilecek. “Orijinal kalite” fotoğraflar ise bu kapsamın dışında olacak.
  • Pixel 3: 1 Ocak 2022’den önce “Orijinal kalitede” ve  “Depolama tasarrufu” seçeneği altında fotoğraflar ve videolar sınırsız olarak, kotadan düşmeden yüklenebilecek. Daha sonra sadece “Depolama tasarrufu” için sınırsız depolama geçerli olacak.
  • Pixel 2: 16 Ocak 2021’den önce yüklenen fotoğraflar için sınırsız “Orijinal kalitede” seçeneği geçerli. Sonraki tarihte ise sadece “Depolama tasarrufu” seçeneği için sınırsız ve ücretsiz yükleme imkanı mevcut.
  • Pixel (2016): Telefonunuz bozulana kadar sınırsız olarak “Orijinal kalitede” fotoğraf ve video yükleme imkanı sunuluyor.

Yukarıda listelenen ve mevcut Google Pixel telefonlarına sunulan imkanlar gelecekteki Google Pixel telefonlarına tanınmayacak.

İLGİLİ HABERLER