Teknoloji

Google fotoğraflardaki yazıları bulmayı kolaylaştırıyor

google fotograflar

Google, dağıtıma çıkardığı yeni bir özelliği Twitter aracılığıyla doğruladı. Lens platformuna eklenecek olan bu özellik sayesinde Google Fotoğraflar kütüphanesindeki resimler ve ekran görüntüleri içinde metin araması yapmak mümkün olacak. Kullanıcılar resim veya ekran görüntüsünden kopyaladıkları metni bir belgeye, nota veya forma ekleyebilecek.

Bu yeni özelliğin temelinde optik karakter tanıma (OCR) olarak adlandırılan bir teknoloji bulunuyor. Kopyala/yapıştır seçeneğinde Lens’te hâlihazırda da bulunan fotoğraflardaki metinleri çekebilme özelliğinden de yararlanılıyor. 9to5Google’da yer alan habere göre, yeni özellik bazı Android kullanıcılarının karşısına çıkmaya başlamış durumda. iOS cephesinde ise bu yönde bir işaret bulunmuyor. Google Fotoğraflar’a web üzerinde ulaşanlar da fotoğrafları içinde metin araması yapabilecek.

Google, Lens’i kafa karıştıran bir kablosuz ağ şifresini kolaylıkla yazmayı sağlayacak bir araç olarak konumlandırıyor. Ancak Lens’in yapabileceklerinin bundan daha fazla olduğunu da unutmamak gerekiyor. Google Fotoğraflar kütüphanesindeki fotoğraf ve ekran görüntülerinden bilgi çekebilmek de Lens’in yapabilecekleri arasında yer alıyor. Lens’in bunu yapmak için önceden bir görüntü seçimine ihtiyaç duymaması da süreci biraz daha etkileyici hâle getiriyor. Bu, Google’ın OCR tekniğini tüm fotoğraflarda otomatik olarak uyguladığı anlamına geliyor.

Ünlü risk sermayedarı Hunter Walk, Google’ın bu yeni özelliğini fark eden ilk kişilerden biri oldu. Google Fotoğraflar’ın resmi Twitter hesabından Walk’a verilen cevapta şu ifadeler yer alıyor: “Bu aydan itibaren fotoğrafların içindeki metinlerde arama yapma özelliğini kullanıcılarımıza dağıtmaya başlıyoruz. Aradığınız fotoğrafı bulduğunuzda Lens tuşuna bastığınızda kolaylıkla metni kopyalayıp yapıştırabileceksiniz. Al bakalım, imkansız Wi-Fi şifresi!”

Google Fotoğraflar ile Lens’in OCR yeteneği biraz daha büyüyor

Bu özellik, Google’ın I/O 2017’de duyurduğu bir özelliğe benziyor. Şirketin CEO’su Sundar Pichai, yapay zekâ tabanlı Lens kamerasının fotoğrafların bağlamını anlayabilmesi için çalıştıklarını belirtmişti. Bu sayede kullanıcıların telefonlarını bir modemin etiketine doğru tutarak doğrudan kablosuz ağa bağlanması mümkün hâle geliyor. Burada yazılım devreye girerek kameranın gördüğü şifreyi tanıyor ve otomatik olarak ilgili ağa giriş için aktarıyor.

O dönemden bu yana Google Lens’e menüdeki yemekler için web araması yapabilme, kartvizitten iletişim bilgisi çekip adres defterine aktarabilme gibi OCR etkili özellikler eklenmişti. Ancak Google Fotoğraflar için sunulan yeni özellik, OCR’ın daha geniş ölçekli bir şekilde kullanılabileceğini gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER