Teknoloji

Google Fotoğraflar için yepyeni tasarım ve harita görünümü

google fotoğraflar yeni tasarım
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Fotoğraf depolama servisleri arasında önde gelenlerden bir tanesi olan Google Fotoğraflar’ın tasarımı yenilendi. Yenilenmiş görünümle birlikte uygulamada gezintiye yeni bir soluk getirildi. Üstelik Google Fotoğraflar’ın rüzgar gülü biçimindeki logosunda da küçük bir oynama yapıldı. Yeni gelen harita görünümüyle birlikte fotoğraflar ve videolarda çekildikleri yere göre gezinti yapabileceksiniz.

“Birçok insan ürünü gerçekten seviyor ve onu sevmelerinin nedeni, başlangıçta bunu tasarlamamıza neden olandan biraz farklı.” diyor Google Fotoğraflar ürün şefi David Lieb. “Gerçekten sevdikleri şey, bu nostalji fikri; anımsama ve fotoğraflarınıza yeniden bakma. Bu yeniden tasarımda, buna gerçekten yaslanmaya karar verdik. Uzun vadede, bunun Google Fotoğraflar’ın benzersiz, dayanıklı değeri olduğunu düşünüyoruz.”

Yeni Google Fotoğraflar, Fotoğraflar olarak adlandırılmış bir sekmeye açılıyor. Burada hem eski favori fotoğraflarınız hem de en son çekimleriniz bulunuyor. Sekmenin en üstünde ise eski fotoğraflarınızda Instagram Hikâyeleri gibi gezinmeniz sağlayan kişiye özel arşivinizi, Anılar’ı göreceksiniz. Anılar geçen yıl çıkarılmıştı ve Google’ın söylediğine göre ayda 120 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanılıyor.

Yıllar öncesinden fotoğraflara ek olarak, “En Son Öne Çıkanlar” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz yeni bir Anılar bölümü bulunuyor. Burası Google’ın en son çekimleriniz içinden en iyilerini göstermeye çalıştığı bir alan. Kolajlar ve animasyonlar gibi uygulamanın sizin için oluşturduğu otomatik yapımlar da burada yer alıyor. Bunlar daha önce de vardı ve Sizin İçin adlı bir sekmede bulunurdu. Bu sekmenin kaybolduğunu görüyoruz.

Anılar’ın altında ise en son fotoğraflarınızı ters kronolojik sırada göreceksiniz. Bunların tasarımlarında ve yerleşiminde ufak değişiklikler var. Google Fotoğraflar en ilginç bulacağınız fotoğraflar hakkında tahminde bulunuyor ve siz aşağı kaydırdıkça bunları daha büyük görmenizi sağlıyor. Özel gün fotoğrafları, bebek fotoğrafları ve manzara fotoğrafları daha göz çarpıcı şekilde gösterilirken, çektiğiniz yemek tarifi, park yeri ve beyaz tahta fotoğrafları daha küçük görünecektir. Ayrıca Google, ızgara görünümünde fotoğraflar arasındaki boşluğu da azalttı.

Arama sekmesi Google’ın makine öğrenmesi yeteneklerini gösteriyor. Burada Fotoğrafları yüzeysel biçimde kullananların pek fazla dikkatini çekmeyen güçlü araçlar bulunuyor. Sekmenin başında fotoğraflarınızda ve videolarınızda  en sık görünen kişiler ve evcil hayvanlar gösteriliyor.

Bunun altında ise Yerler şeklinde yeni bir görünüm bulunuyor. Burası da çekilmiş fotoğraf ve videoları harita üzerinde gösteriyor. “Tümünü görüntüle” seçeneğine tıklatarak fotoğraf veya video çekilen yerleri bir ızgara görünümü eşliğinde görebilirsiniz. Bunlardan bir tanesine tıklattığınızda ise akıllıca yerleştirilmiş iki tabakalı bir görünüm karşınıza çıkacaktır. Haritanın tepesinde ise Google, en çok fotoğraf ve video çektiğiniz yerleri öne çıkarıyor. Altta ise bir harita üzerinde fotoğraf yığınları görüntüleniyor. Haritadaki herhangi bir noktaya tıklattığınızda, sadece o yerdeki fotoğraflar gösteriliyor.

Arama bölümü içinde ilgi alanlarınızla bağlantılı fotoğrafları yakalamayı sağlayan bir bölüm bulunuyor. Örneğin evde kaldığınız zamanlarda fazla miktarda yemek yapıp fotoğraflarını çektiyseniz, Google’ın sizin için bir yemek sekmesi oluşturduğunu görebilirsiniz. Arama bölümü; ekran resimleri, selfie’ler, videolar ve Google’ın otomatik oluşturduğu kategoriler gibi belirli kategoriler için arşivinizde de arama yapmanızı sağlıyor.

Son olarak Arşiv olarak adlandırabileceğimiz bir sekme var. Burası ise fotoğrafları kağıda bastırmak veya kitap hâline getirmek isteyenler için açılmış bir bölüm. Ancak bunlar Türkiye’de kullanımda değil. Burada fotoğraf tarayıcısı gibi araçlara bağlantı ve animasyonları yapmayı sağlayan bir araç bulunuyor. Ayrıca silinen fotoğraflara erişmek veya albümlerinizin listesini görmek için de burasını kullanabilirsiniz.

Google Fotoğraflar içinde bir çeşit mesajlaşma özelliği de var. Uygulamanın tepesindeki konuşma balonuna tıklattığınızda paylaştığınız fotoğrafları, sohbetleriyle birlikte göreceksiniz.

Google Fotoğraflar’ın yeni tasarımlı versiyonu Android ve iOS için dağıtıma sunuldu.

İLGİLİ HABERLER