Teknoloji

Google Fotoğraflar’da fotoğraf paylaşımı için yeni bir yöntem

Google da en sonunda fotoğrafların sadece bir anı toplama değil, aynı zamanda iletişim aracı olduğunu da kabul etti. Yıllar boyunca Google Fotoğraflar servisi içinde fotoğrafları paylaşmanın tek yolu bir paylaşılan albüm oluşturmaktı. Ancak Google, paylaşma seçeneklerini yeniden düzenledi ve Google Fotoğraflar iOS ve Android uygulamalarına, aynı zamanda web sitesine verimli bir özel mesajlaşma özelliği ekledi.

Artık bir fotoğraf paylaşmak istediğinizde, tamamen yeni bir albüm oluşturmanız gerekmiyor. Arkadaşınıza tek bir mesaj göndermeniz yeterli olacak, tabii ki, onun da cihazında Google Fotoğrafların yüklü olması gerekiyor. Böylelikle tıpkı Instagram, Snapchat, SMS veya diğer mesajlaşma uygulamalarındaki gibi mesaj üzerinden fotoğraf paylaşımı yapılabilecek.

Üstelik fotoğraf paylaşmakla kalmayıp, paylaşılan fotoğraf üzerinden sohbete de paylaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra daha fazla fotoğraf paylaşmak da imkan dahilinde bulunuyor. Sonuç olarak fotoğraflar sohbet için bir başlangıç noktası hâline geliyor. Bu açıdan diğer mesajlaşma uygulamalarındaki bir iletişim yöntemi alınmış oluyor.

Google Fotoğraflar, bu yeni paylaşım yöntemi sayesinde daha fazla sosyal uygulama tabiatı kazanabilir, aynı zamanda yeni kullanıcılar da bu platforma gelebilir. 2015 yılında yeniden lansmanı yapılan Google Fotoğraflar, ücretsiz fotoğraf depolama imkanıyla epey fazla kullanıcıyı çekmeyi başarmıştı. Çoğunlukla akıllı telefonuyla fotoğraflar çekenler için Google Fotoğraflar, depolama alanı veya yedekleme derdi olmadan anıları saklamanın en kullanışlı yolu olma özelliğini taşıyor.

Ne var ki, fotoğraflar giderek daha fazla iletişim aracına dönüşürken, Google Fotoğraflar işin sadece anı saklama kısmıyla yetinmişti. İnsanlar bugünlerde çektikleri fotoğrafları anında paylaşıyor. Bunu bazen tek bir arkadaşına gönderiyor, bazen bir grup sohbetinde paylaşıyor, bazen de herkese açık bir şekilde yayınlıyor. Üstelik bu fotoğrafların kalitesinin ne olduğuyla da çok fazla ilgilenmiyoruz.

Google Fotoğraflar üzerinde sohbet oturumları tutuluyor

Şu anda Google Fotoğraflar’ın sohbet şeklinde paylaşım aracı basit görünüyor. Üstelik istediğiniz kadar arkadaşınızı ekleyerek bir grup sohbeti de paylaşabilirsiniz. Gruptaki herkese fotoğraf ve video paylaşabilir, mesaj dizisi içinde yorum bırakabilir, dosyaları kendi kişisel koleksiyonlarına ekleyebilirler. Fotoğraf arşivinizdeki bir fotoğrafı seçerek, onun altındaki paylaş seçeneğini takip edin. Daha sonra buradan yeni bir sohbet oluşturabilirsiniz. Mevcut sohbet oturumlarına da “Paylaş” sekmesi altından erişilebiliyor.

Google Fotoğraflar ürün yöneticisi Janvi Shah, konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında, “Bu özellik, daha önce kullandığınız sohbet uygulamalarını değiştirmek için tasarlanmamıştır, ancak Google Fotoğraflar’da arkadaşlarınız ve ailenizle anılarınızı paylaşmayı iyileştireceğini umarız.” dedi. “Bu, önümüzdeki haftaya yavaş yavaş yayılmakta ve her zaman olduğu gibi, bu fotoğrafları, Android, iOS ve web üzerinde, yedeklediğiniz fotoğraflarda görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp olmadan arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşabilirsiniz.”

Bu akıllı fikrin neden bu kadar uzun zaman sonra uygulamaya geçtiğini merak ediyoruz. Bunun için herhâlde Google, dokuzuncu ürününün 1 milyar kullanıcı barajını geçmesini bekliyordu. Google Fotoğraflar, insanları daha yüksek kalitede yedekleme imkanı için Drive gibi diğer Google ürünlerine yönlendirme açısından da etkili oluyor.

İLGİLİ HABERLER