Teknoloji

Google fotoğraf etiketleme teknolojisindeki ırkçılığı tam anlamıyla düzeltemedi

google fotograflar

google fotograf etiketlemeYazılım mühendisi Jacky Alciné, 2015’te Google Fotoğraflar uygulamasında kullanılan görüntü tanıma algoritmalarının siyahi arkadaşlarını “goril” şeklinde etiketlediğini ortaya çıkarmıştı. İnternet devi, o dönemde konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada hatanın dehşet verici olduğu belirtilmiş ve Alciné’den özür dilenmişti. Google fotoğraf etiketleme algoritmalarındaki “ırkçılığı” düzeltme sözü vermişti.

Ancak Wired tarafından yayınlanan bir haber, aradan geçen üç yıla rağmen, Google’ın bu sözünü tam anlamıyla yerine getiremediğini gözler önüne seriyor. Sadece görüntü tanıma algoritmalarının gorilleri toplu hâlde tanınmasını engelleyen şirket, yeni bir yanlış gruplandırmadan kaçmanın yolunu toptan engellemede bulmuş gibi görünüyor.

https://twitter.com/jackyalcine/status/615329515909156865

Google Fotoğraflar servisinin algoritması üzerinde çeşitli testler gerçekleştiren Wired, servise farklı türlerden gelen primatların bulunduğu yüzlerce görsel yükledi. Habeş maymunu veya şebek gibi farklı türleri tanıyabilen sistem, goril ve şempanzeleri tanıma konusunda ise başarılı olamıyor. Wired, Google’ın yapay zekâ tanıma özelliklerini farklı ırksal kategorilerde de kısıtladığını gözler önüne seriyor. Örneğin, “siyah kadın” veya “siyah erkek” gibi terimler için yapılan aramalarda kullanıcıların karşısına cinsiyete göre sınıflandırılmış sonuçlar çıkıyor.

Google fotoğraf etiketleme teknolojisindeki kısıtlamayı doğruladı

Google da Wired sitesine gönderdiği bir açıklamayla söz konusu engellemeyi doğruladı. Şirket, 2015’te Alciné tarafından yapılan paylaşımdan bu yana “goril”, “şempanze” ve “maymun” gibi görüntü kategorilerinin Google Fotoğraflar üzerinde engelli olduğunu belirtti. Google fotoğraf etiketleme teknolojisinin hâlâ gelişiminin ilk aşamalarında olduğuna dikkat çekti. Şirket, söz konusu kategorilerin diğer Google servislerinde mevcut olduğunun altını çizmeyi ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER