EğlenceTeknoloji

Google Fortnite için ayrıcalık yapmaya niyetli değil

fortnite epic games android google

Fortnite, hâlihazırda Android telefonlara Google Play Store yerine geliştiricisi Epic Games’in internet sitesi üzerinden indirilebiliyor. Epic Games‘in bu durumu değiştirmeye niyetli olduğuna, ancak bunun için Google’dan bir taviz beklediğine dair haberler kısa süre önce gündeme gelmişti.

Ancak Google bu tavizi vermeye pek niyetli görünmüyor. Epic, Google’a oyun içindeki satın alımlardan yüzde 30 oranında komisyon vermeyi istemiyor. Şirket bu konuda kendisine ayrıcalık tanınmasını istese de, Google’ın ilk tepkisi bunun pek mümkün olmadığını gösteriyor.

Google tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada, Android platformunda mevcut Play Store koşullarının geçerli olduğunun altı çizildi. Bu koşullar sayesinde Google’ın platforma sağlıklı yatırım yapabildiği belirtilirken, bunların hem platformu büyütmek hem de gerekli güvenlik önlemlerini sağlamak için kullanıldığı vurgulandı.

Şirketin gönderdiği açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Android geliştiricilerine uygulamalarını kullanıcılara ulaştırmaları için farklı uygulama mağazaları ve seçenekler sunuyor. Google Play’de uyguladığımız iş modeli ve ücretlendirme politikası, platforma yatırım yapmamıza ve hem geliştiricilere araçlar sağlamamıza hem de kullanıcıları güvende tutmamıza izin veriyor. Google Play’in değerlerini kabul eden tüm geliştiricilere kapımız açık ve onların da diğer geliştiricilerle aynı şartlara uymasını bekliyoruz.”

Fortnite için Google Play Store’a giriş muhtemel görünmüyor

Google’ın bu açıklamasına Epic Games cephesinden de yanıt geldi. Şirket, kendi duruşunu şu sözlerle anlatıyor: “Epic olarak kendimize bir ayrıcalık sağlama gibi bir niyetimiz yok. Genel olarak akıllı telefon piyasasında bu konudaki pratiklerin değişmesi gerektiğini savunuyoruz. Google’dan Google Play Store üzerinden dağıtılan ürünlerde yapılan uygulama içi alımlardan aldığı payı, açık şekilde dayatmamasını istedik. Dağıtımdaki pazar payı yüzde 50’nin üstünde olan bir platformda yüzde 30’luk bir kesinti yapılmasının yasadışı olduğuna inanıyoruz. Google Play’in Geliştirici Dağıtım Anlaşması, geliştiricilerin Google’ın ödeme yöntemlerini kullanmasının zorunlu olmadığını gösteriyor. Burada sadece geliştiricilerden bu yöntemi tercih etmelerini isteyen ve bağlayıcı olmayan bazı belgelere referans veriliyor. Epic olarak bizim de bir uygulama mağazamız var ve burada geliştiricilere ödeme yöntemi konusunda herhangi bir dayatmamız bulunmuyor. (Bu noktada Epic’in kendi mağazasında yüzde 12’lik bir kesinti yaptığını belirtmekte fayda var.)”

Google ise Fortnite geliştiricisinin bu iddiasına karşı çıkıyor. Yazılım devi, Epic Games’in Apple’dan böyle bir istisna talep edemediğine dikkat çekiyor. Fortnite 2018’in ilkbaharından bu yana App Store üzerinden iOS cihazlara indirilebiliyor ve burada da Apple’a yüzde 30 oranında bir pay veriliyor. Mevcut tabloda Fortnite’ın Android cihazlara Google Play Store üzerinden indirilebilmesi pek muhtemel görünmüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER