Ulaşım

Google Ford ile sürücüsüz otomobil yapma fikrini halen değerlendiriyor

google ford

Ford ve Google’ın birlikte sürücüsüz otomobil geliştirme planlarını CES 2016’da duyuracağı iddiası bir süre önce gündeme gelmiş, ancak bu iddia gerçeğe dönüşmemişti. The Wall Street Journal’da yer alan bir haber ise, Google ile Ford arasındaki görüşmelerin henüz nihayete ermediğini gösteriyor. İki şirkete yakın kaynaklar, taraflar arasındaki görüşmeler sonucunda ortak başka bir şirket kurulabileceğini gösteriyor. Söz konusu şirket çatısı altında Ford’un otomotiv bileşenleri için yazılım ve sistemler geliştireceği belirtilirken, Google’ın görevinin sürücüsüz sürüş yazılımında ustalaşmak olacağı söyleniyor. Bu tarz bir ortaklık, her iki şirkete de kendi güçleri doğrultusunda alanlara odaklanma şansını sağlayacaktır. Google deneyimli sürücüsüz otomobil geliştirme filosuyla tanınırken, Ford da nasıl otomobil yapılacağı konusunda dünyanın en tecrübeli şirketler arasında yer alıyor.

The Wall Street Journal’ın haberinde, Ford Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford’un şirketini teknolojideki gelişimin yol açabileceği karışıklıktan kurtarma isteğine ve özellikle ABD’de araba sahipliğine ilginin artışının Ford cephesindeki yankılarına dikkat çekiliyor. Uber gibi servislerin ve otonom sürüş teknolojilerinin gelişmesi, isteğe bağlı ulaştırmayı çok daha pratik hâle getiriyor. Bu dönüşüm için yasal zeminin de yavaş yavaş sağlanıyor olması köklü otomobil üreticileri için pek iyi haber niteliği taşımıyor.

Google Ford işbirliğinde; Ford otomobil bileşenleri yaparken, Google’ın işin zeka kısmına odaklanması, otomobil üreticisine öngördüğü faydayı sağlamıyor. Otomobil bileşeni üreten şirket sayısının otonom sürüş sistemi geliştiren şirket sayısından fazla olması, ikili arasındaki ortaklıkta Ford’u değiştirilebilir taraf haline getiriyor.

Potansiyel Google Ford işbirliğinin duyurusunun halihazırda devam eden Detroit Otomobil Fuarı’nda gerçekleştirilmesi pek olası gözükmüyor. Önümüzdeki dönemde düzenlenecek Cenevre ve New York otomobil fuarlarının duyuruya ev sahipliği yapması muhtemel gözükse de, Google’ın I/O 2016 etkinliği de potansiyel duyuru sahaları arasında sayılıyor.

İLGİLİ HABERLER