Teknoloji

Google Fitbit verileri için Avrupa Birliği’ne söz verdi

Fitbit Versa İncelemesi

Google, giyilebilir ürün üreticisi Fitbit için 2019’un kasım ayında 2.1 milyar dolar karşılığında anlaşmaya varmıştı. Ancak satış süreci hâlâ tamamlanmış değil. İnternet devinin sürecin tamamlanması için çeşitli kuruluşları ikna süreci devam ediyor. Bu kuruluşlardan birisi de Avrupa Birliği.

AB, Google’a anlaşmayla ilgili tavizlerini sunması için 13 Temmuz’a kadar süre vermişti. AB’nin konuyla ilgili kararını 20 Temmuz itibarıyla vermesi bekleniyor. Eğer şirketler satış anlaşması konusundaki gerekçelerini açıklama konusunda AB’yi ikna edemezse, hem Google’ın hem de Fitbit’in soruşturmayla karşı karşıya kalması ihtimaller arasında yer alıyor.

Reuters’ın haberine göre, Google AB’nin onayını almak için oldukça önemli bir taviz verdi. İnternet devi, Fitbit’ten gelen kullanıcı verilerini reklam gösterimi ve hedefleme için kullanmama sözü verdi.

Google tarafından konuyla ilgili olarak Reuters’a gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bu anlaşma cihazlarla ilgili, verilerle değil. Fitbit cihazlarının verilerinin reklam amacıyla kullanılmasını istemeyen müşterilerin beklentilerini karşılayacak yaklaşımı geliştirme konusunda AB’yle çalışacak olmaktan dolayı mutluyuz.”

Google ilk günden bu yana Fitbit’i satın almasının verilerle ilgisinin olmadığını vurguluyor. Ancak düzenleyici kurumlar ve bazı gruplar, hâlâ kullanıcı verileri konusundaki endişelerini dile getiriyor. Fitbit cihazların hassas sağlık verilerini toplaması, bu konudaki endişelerin başını çekiyor.

Avrupa Birliği, Google ve Fitbit anlaşması konusunda rakip giyilebilir ürün üreticilerinden, uygulama geliştiricilerinden ve sağlık hizmeti sağlayıcılarından da görüş almıştı. ABD Adalet Bakanlığı da konuyla ilgili olarak ayrı bir soruşturma yürütüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER