Manşetler

Google Fiber ile ultra genişbant internet ve TV platformu işine el attı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, internet servis sağlayıcılığı konusunda önemli bir adım attı ve Google Fiber adı verilen yeni fiber internet servisini duyurdu. ABD’nin Kansas City şehrinde faaliyete geçirilen bu ultra genişbant internet servisi 1000 Mbps mertebesinde indirme ve yükleme hızları vadediyor, geleneksel genişbant servislere göre yaklaşık 100 kat daha yüksek hız sağlıyor.

Google Fiber, hız ve fiyat anlamında geri kalmış olan ABD’nin yarasına ilaç olmak amacıyla yola çıkmış bir girişim. Google bu serviste herhangi bir aylık bant genişliği sınırı veya aşım durumu olmayacağını kaydetti. Bu arada Google Fiber abonesi olanlara 1 TB’lık Google Drive bulut depolama alanı da hediye ediliyor. Google Fiber servisi ile bu kadar yüksek bir internet bağlantı hızı sunulurken bunun farklı yollarla değerlendirilmemesi düşünülemezdi. Bu amaçla geliştirilen Google Fiber TV servisi sayesinde yeni bir TV deneyiminin sunulması amaçlanıyor. Google TV’ye Bluetooth kumanda ve arama odaklı kullanıcı arayüzüyle benzeyen Google Fiber TV’nin set üstü cihazı 2 TB’lık diskine 500 saatlik HD TV programı kaydedebiliyor. Ayrıca Fiber TV servisi için iOS ve Android uygulamaları da hazırlanmış.

Google’ın bu servis kapsamında tanıttığı Network adlı cihaz ise gigabit mertebesinde ağ yönlendirmesi, Wi-Fi, dört adet ethernet portu ve basit ağ yönetimi gibi özellikler taşıyor. Bir başka cihaz olan Storage Box ise 2 TB’lık dahili belleğiyle birlikte tüm ev içindeki cihazlar için bir dijital kaydedici cihazı görevi görecek. TV’lerin bu iki cihazla etkileşim kurmaları için küçük bir TV kutusu da gerekecek. Bu kutu bir Wi-Fi erişim noktası gibi davranabiliyor, böylelikle Google her TV’yi bir Wi-Fi erişim noktası hâline dönüştürmüş oluyor. Bu arada Google’ın Nexus 7 tableti de bu servisin kumandası işlevini görecek, her TV paketi içinde ücretsiz olarak sunulacak.

Google Fiber’in maliyeti 300 dolarlık kurulum ücretiyle başlıyor. Buna ek olarak iki farklı paket bulunuyor. Aylık 120 dolarlık Gigabit+TV paketi içinde 1 TB’lık depolama alanı, internet ve popüler TV kanalları, yüzlerce kablo TV kanalı ve isteğe göre video servislerinin yer aldığı TV paketi bulunuyor. Ayda 70 dolara ise sadece Gigabit paketini almak mümkün. Bunun içinde ise internet erişimi ve 1 TB’lık Google Drive alanı bulunuyor. Bu arada Google kısıtlı bir süre için 5 Mbps’lik indirme ve 1 Mbps’lik yükleme hızları sunan üçüncü paketi de sunacak. Tabii ki, bu pakete sahip olmak için 300 dolarlık kurulum ücretini ödemek yine zorunlu olacak. Bu paketler ev kullanıcıları için hazırlanmış, ticari kurumlar için herhangi bir paket duyurusu yapılmadı.

Bu arada Google Kansas City’de fiber şebekesinin kurulumunu da ilginin en fazla olduğu yerden başlayarak yapacak. Bunun için yarışma benzeri bir organizasyon da düzenlenecek. Kansas City sakinleri 10 dolarlık ön kayıt ücreti ödeyerek oylamaya katılabilecek. Google’ın bir mahalleye fiber kablo döşemesi için belli bir sayıda kullanıcının ön kayıt yaptırmış olması gerekecek. Bu arada Google okullara ücretsiz Gigabit bağlantısı sunacak.

İlgili >> Google Fiber

[Görsel – The Verge]

İLGİLİ HABERLER