Manşetler

Google’ın Faster pasifik deniz altı kablo hattı faaliyete geçiyor

google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

googleGoogle’ın da finansal açıdan katkıda bulunduğu yeni bir deniz altı internet kablosu bugün itibarıyla Japonya ve ABD’yi birbirine bağlayacak şekilde faaliyete geçiriliyor. NEC Corporation tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, Faster adını taşıyan pasifik hattı kablosunun inşası başarıyla tamamlandı ve servis hizmet vermeye hazır hâle getirildi.

Toplam 9000 kilometre uzunluğunda olan bu kablo hattı ABD’nin Oregon eyaletiyle Japonya’nın Chiba ve Mie yerleşim bölgeleri arasında kuruldu. Her ne kadar uçları üç ayrı konumda olsa da, Faster’ın ABD’deki tüm Batı yakasını ve Japonya’daki her büyük şehri kapsayacak bağlantıları bulunuyor. Ayrıca Asya’daki diğer önemli dağıtım merkezlerine de bağlanacak kapasitesinin mevcut durumda olduğu belirtiliyor.

Faster’ın ilk duyurusu Ağustos 2014’te yapılmıştı. Kıtalararası ağ altyapısını geliştirmeye niyetli olan bir grup internet şirketi bu girişimin arkasında bulunuyor. Grubun üyeleri arasında Google, Global Transit, China Telecom Global, Singtel, China Mobile International ve KDDI bulunuyor. Faster, Japonya’nın küresel ağ ve bilişim teknolojileri devi NEC’ten kablo sisteminin kurulması ve çevrim içi hâle getirilmesinde önemli destek gördü.

Faster’ın altı fiber çiftli kablo kullanarak saniyede 60 terabit seviyelerinde hıza ulaşma kapasitesiyle, türünün ilk ve tek pasifik kablo hattı örneği olduğu belirtiliyor.

Faster yönetim komitesinin başkanı Hiromitsu Todokoro, projenin en başından beri kendi aralarında sürekli “daha hızlı (faster)” terimini kullandıklarını kaydetti. Bu terim öncelikle proje adına, daha sonra da gerçeğe dönüşmüş oldu. NEC’in desteği ve altı katılımcı üyenin katkılarıyla sonuca ulaşıldığını da dile getirdi. Singtel, Google ve bunun gibi diğer şirketler için artan ağ kapasitesi ve bit iletim hızları hızlı, güvenilir ve her an kullanıma hazır internet bağlantıları üzerine işleyen büyümekte olan işler için bütünleştirici rol oynayacak.

Faster Google’ın ilk deniz altı kablo yatırımı değil. Şirket daha önce de ABD’yi Güney Amerika, Japonya ve Asya’nın diğer bölgelerine bağlayan iki farklı deniz altı kabloya yatırımda bulunmuştu. Bu tür kablolar hem genel bağlantı hem de ağ hızlarına dramatik etkilerde bulunma ihtimali taşıyor. Ayrıca bu projeler arama devinin küresel ağ alt yapısında daha fazla sahiplik elde etme planınının da parçalarını oluşturuyor.

Google Fiber birimi şimdi Alphabet altında bağımsız bir iştirak olarak yer alıyor. ABD’nin önemli pazarlarında yüksek hızlı internet erişimi sunmaya odaklanan bu şirket geleneksel geniş bant servis sağlayıcılarıyla rekabet ediyor. Ayrıca bir de Google’ın X laboratuvarının sorumluluğu altında yürüyen Loon Projesi var. O da dünyanın ücra köşelerine sıcak hava balonları ile Wi-Fi erişimi ulaştırmayı amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER