DosyaManşetler

Google Family Link nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Google Family Link nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Eğer çocuklarınız varsa, onların bir mobil cihazda neler yaptığını önemsiyor olmalısınız. Akıllı telefon veya tablet gibi cihazlarla araştırma yapmalarını, bilmediklerini öğrenmelerini ve yararlı web sitelerinde gezinmesini, bu yönde uygulamaları kullanmalarını istersiniz. Ancak aynı zamanda çocukların internete bağlı bir telefonda veya tablette yapmamaları veya uzak durmaları gereken şeyler de bulunuyor. Çocuğunuz sizden bir Android telefon ya da tablet isterse, onun cihazlarında yaptıklarını daha sonra nasıl kontrol edeceksiniz? Eğer çocuğunuza en baştan “hayır” demek istemiyorsanız, Google’ın çeşitli ebeveyn kontrolleri sunduğu bir servis olan Google Family Link size yardımcı olabilir.

Dosya niteliğindeki bu rehber yazısında Google Family Link nedir sorusuna cevap veriyoruz. Aynı zamanda Family Link nasıl kullanılır, hangi cihazlar tarafından desteklenir, şeklindeki soruların cevaplarını da bu yazıda bulacaksınız.

Google Family Link nedir?

Bu servis bir aile grubu içinde kontrolleri içeriyor. Daha doğrusu anne ve babalara çocuklarının cihazlarını farklı seviyelerde kontrol etmelerine izin veriyor. Çocuğunuz için özel bir Google hesabı oluşturabilirsiniz. Bu hesap yetişkinlerin hesabına benzer niteliklere sahip olsa da, bazı kurallar dahilinde çalışır. Çocuklarınızın hangi uygulamaları, ne kadar süre boyunca kullanabileceğini belirleyebilir, cihazlarına uygulama yükleme işlemini kısıtlayabilirsiniz.

Hatta çocuğunuzun cihazı için bir yatma zamanı belirleyebilir veya uygulama içinden çocuğunuzun konumunu görebilirsiniz.

Google Family Link nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?

Google Family Link hangi ebeveyn kontrollerini sunuyor?

Family Link ile birlikte çocuklarınızın Google Play Store üzerinden indirmek istedikleri uygulamalara onay verebilir veya onları engelleyebilirsiniz. Aynı zamanda ekran sürelerini görebilir, sık kullandıkları uygulamalarda ne kadar zaman geçirdiklerini görebilirsiniz. Haftalık veya aylık aktivite raporlarıyla çocuğunuzun Android telefon veya tabletini ne kadar süre boyunca kullandığını da görüntüleyebilirsiniz. Hatta cihazları için günlük ekran süresi sınırları belirleyebilirsiniz.

Google Family Link nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?İşte Google Family Link ile sunulan hizmetler tam listesi hâlinde aşağıda yer alıyor:

  • Çocuğunuzun kullanabileceği uygulamaları yönetin,
  • Çocuğunuzun Google Play Store’dan istediği uygulamaları onaylayın veya engelleyin,
  • Ekran süresini görüntüleyin,
  • Haftalık veya aylık etkinlik raporlarıyla çocuklarının uygulamalarında ne kadar zaman geçirdiğini görün,
  • Çocuğunuzun cihazı için günlük ekran süresi sınırları ayarlayın,
  • Cihaz uyku zamanı ayarlayın,
  • Çocuğunuzun yerini görün,
  • Çocuğunuzun cihazını uzaktan kilitleyin.

Family Link uygunsuz içerikleri engelleme iddiasında değil. Ancak bazı uygulamalar kendi filtreleme seçeneklerine Family Link üzerinden erişilebildiğini belirtiyor. Bu da uygulamalar, kitaplar, filmler gibi Google Play içeriklerine yaş sınırlamaları koyabileceğiniz anlamına geliyor. Aynı zamanda Google Arama içinde Güvenli Arama filtreleri belirleyebilirsiniz.

Google Family Link için gerekli olanlar

Google Family Link nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır?Servisin kullanımı için aşağıdakilere ihtiyacınız var:

  • Family Link için çocuğunuzun uyumlu bir Android cihazına ihtiyacı var. Android Nougat 7.0+ veya üstü sürümle çalışan bir cihaz gerekiyor. Android 5 veya 6’da da çalışabileceği belirtiliyor.
  • Family Link ile kontrol edilecek, çocuğunuz için bir Google Hesabı.
  • Android 5 ya da iOS 9.0 ve üstü sürümle çalışan ve Family Link uygulamasını (App Store | Google Play)çalıştırabilecek uyumlu bir cihaz. Yani iPhone’unuzla bile çocuğunuzun Android telefon veya tabletini kontrol edebilirsiniz.
  • Size ait Google Hesabı.

Google Family Link nasıl çalışıyor?

Google, bu ebeveynlere özel hizmeti kullanıp kullanmama konusunda kararı size bırakıyor. Eğer çocuğunuzun Android telefonu veya tableti üzerinde kontrole ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, işe Google Family Link Android veya iOS uygulamasını mobil cihazınıza yükleyerek işe başlayabilirsiniz.

Daha sonra Family Link uygulaması üzerinden ya da internet tarayıcısını açarak families.google.com adresinden çocuğunuz için bir Google Hesabı oluşturun.

Bir anne veya baba olarak, Android veya iOS uygulamasını kullanarak 13 yaşın altındaki çocuğunuz veya çocuklarınız için açtığınız Google hesabı veya hesaplarını kontrol edebilirsiniz. Çocuğunuz 13 yaşına geldiğinde, hesabını normal bir Google Hesabına dönüştürme imkanı bulunuyor. Çocuğunuz için bir Google hesabı oluşturduktan sonra, onun yeni cihazında bu hesapla giriş yapın.

Daha sonra cihazınızdaki Family Link hesabı üzerinden uygulama veya ekran süresi ayarlarını gerçekleştirebilir, çocuğunuz izin talep ettiğinde kendi cihazınız üzerinden bunun ayarlamalarını gerçekleştirebilirsiniz.

En fazla altı kişiye kadar bir aile grubu oluşturabilirsiniz. Ayrıca aile yöneticisi de olabilirsiniz.

Google Family Link nerelerde kullanılabilir?

2018 başından itibaren kullanıma sunulan Google’ın bu ebeveynlere özel hizmeti, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede kullanılabiliyor.

Google Family Link hakkında daha fazla bilgi

Eğer bu servis hakkında daha fazla bilgi isterseniz, resmi site altında bulunan Sık Sorulan Sorular sayfasına göz atabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER