Teknoloji

Google, Facebook, Mozilla ve diğerleri bugün IPv6’i test ediyor

Bugün Dünya IPv6 Günü… Google’ın liderliğinde yeni internet protokolüne uyum ve bu protokole ait testler geçtiğimiz ocak ayında belirlenen 7 Haziran tarihinde, yani bugün gerçekleştirilecek.

Şu anda IPv4 protokolünü kullanıyoruz. Bu protokolde 32 bit adresler kullanıyor, bu da 2^32 adet IP adresinin mevcut olduğu anlamına geliyor. İnternete bağlı cihaz sayısının giderek arttığı bir ortamda ve gelecekte daha fazla cihazın internete bağlı hâle geleceği göz önünde bulundurulduğunda IPv4 ihtiyaçlara cevap veremeyecek noktaya geleceğe belliydi. Bu bilindiği için planlar seneler önce yapılmaya başlanmıştı ve çalışmalar kapsamında IPv6 geliştirildi. IPv6 protokolünde 128 bit adresler kullanılıyor. Yani, bu protokol 2^128 adet IP adresinin kullanılabileceği anlamına geliyor. Bu da IPv4’e göre kat kat daha fazla IP adresinin kullanılabileceği anlamına geliyor.

IPv6 teknolojisine geçişin sorunsuz gerçekleştirilmesi amacıyla geçtiğimiz ocak ayında Google, Internet Derneği ve birkaç web şirketi Dünya IPv6 Günü’nü duyurdu. Bu gün kapsamında her bir kuruluş web sitelerinde IPv6 adreslerini 24 saatlik süre boyunca etkinleştirecek. Aralarında Facebook, Mozilla, Bing ve YouTube’un da bulunduğu 400’den fazla teknoloji şirketi bu uygulamaya katılacak. 24 saatlik test süresince kuruluşlar IPv6 desteğini test etmiş olacak.

Google, birçok kullanıcının bu testi farketmeyeceğini söylüyor. Şirketin tahminlerine göre sistemlerin sadece yüzde 0.05’i bu teste katılacak. Özellikle ağ yönlendiricisi gibi ev ağı ekipmanları testten sonra IPv4’e geri dönüşü beceremeyebilir. Etkilenen kullanıcılar sözünü ettiğimiz sitelere girdiklerinde yavaşlık veya erişim problemi yaşayabilirler.

İlgili – Dünya IPv6 Günü

İLGİLİ HABERLER