Manşetler

Google ve Facebook arasında yeni bir mobil arama işbirliği

facebook ve google

google-facebook-logo-171115

Google Facebook ile bir iş ortaklığına başlayarak sosyal ağın mobil uygulamasını aramalarla daha dost hâle getiriyor. Wall Street Journal’ın haberine göre, Google üzerinde bir Android cihazında bilgi araması yapıldığında, kullanıcıları Facebook mobil uygulaması içinde herkese açık kullanıcı profillerine sayfalarına veya paylaşımlara götürecek derin Facebook linklerini de bulmak mümkün olacak.

Şimdiye kadar Google’ın Facebook’tan, doğrudan şirketin mobil uygulamasına yönlendirme yapacak şekilde herkese açık verileri indekslemesine izin yoktu.

Bu hamle arama devi için bir zafer anlamına geliyor. Son zamanlarda Google’ın tekele yaklaşmış olan arama motoru hakimiyeti akıllı telefon kullanıcılarının cihazlarında Facebook’a gösterdikleri ilgi nedeniyle tehdit altındaydı. Her ne kadar Google web aramalarının büyük bir kısmını üstlense de, akıllı telefon kullanıcılarının zamanlarının büyük bir kısmını geçirdiği mobil uygulamaların içindeki içerikleri indeksine kolaylıkla ekleyemiyordu.

Google geçtiğimiz ay içinde iPhone uygulamalarını Safari’nin mobil sürümü içinden yapılan aramalarda da bağlantılamaya başlamış, bu şekilde mobil aramalardaki verimliliği ve kullanışlılığı artırmayı amaçlamıştı.

Google’ın Facebook üzerindeki kişiye özel bilgileri hem mobil hem de web üzerinden erişimi hâlâ bulunmuyor. Facebook geçtiğimiz günlerde arama motorunda yaptığı değişiklikleri duyurmuştu. İki dev arasındaki bu son iş ortaklığı arama tarafında verilen bazı ödünlerin sonucu gibi görünüyor. Görünüşe göre, Facebook şu anda Google ile işbirliği yapmanın kendisi için bir değer sağladığını düşünüyor ve böylelikle kullanıcıları Facebook mobil uygulamasına daha fazla şekilde çekeceğini umuyor olmalı.

İLGİLİ HABERLER