Bilim

Google evde kullanılan elektrik miktarını ölçecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-power-meter-252-x-188Google dün yaptığı bir açıklamayla evde kullanılan enerji miktarının belirlenmesi amacıyla çalışmakta olduğunu duyurdu. Google’ın çalışmaları hem enerji tasarrufuna katkı sağlayacak hem de çevreye zararlı atıkların salınmasının biraz da olsun önüne geçecek. Bu doğrultuda şirket Power Meter adını verdiği programı ABD Hükümeti ve bazı kamu şirketleri ile birlikte devreye soktu.

Bu yazılım kullanıcıların ne kadar güç harcadıklarını gerçek zamanlı olarak aktarıyor. Yazılım akıllı sayaçlardan gelen bilgiyi otomatik olarak okuyarak belli bir cihazın herhangi bir zamanda ya da zaman aralığında tükettiği güç miktarını hesaplıyor. Bu sayede evde en çok enerji çeken cihazlar belirleniyor, buna göre kullanıcılara ya bu cihazları daha az kullanmak ya da bu cihazları daha fazla enerji tasarrufu sağlayan modellerle değiştirmek kalıyor.

Google’ın çalışmaları evde enerji kullanımı bilgilerinin ışığında aylık elektrik faturalarının yüzde 5 ile 15 arasında düşmesini sağladığını gösteriyor. ABD’deki evlerin yarısının %10’luk enerji tasarrufu sekiz milyon arabanın yollara çıkmamasına karşılık geliyor.

Google PowerMeter programı şu anda prototip aşamasında ve testleri sürüyor. Ancak Google kamu şirketleri ve cihaz üreticileri ile işbirliğine giderek pilot kullanım programları oluşturmayı umuyor.

İlgili — Google.org

İLGİLİ HABERLER