Teknoloji

Google’dan Epic Games aleyhine karşı dava

google epic games

Epic Games, Apple’ın yanı sıra Google ile de mahkeme salonunda kozlarını paylaşıyor. Fortnite’ın geliştiricisi, 2020’nin ağustos ayında Google aleyhine de dava açmıştı. İnternet devi, bu davaya yaklaşık 14 ay sonra bir karşı dava ile yanıt verdi. Apple da Epic Games’in kendisine açtığı davaya başka bir davayla karşılık vermişti

ZDNet’in haberine göre, Google dava dilekçesinde Epic Games’in Play Store geliştirici sözleşmesini kasıtlı biçimde ihlâl ettiğini öne sürüyor. İnternet devi, Epic’i “başkasının parasıyla zenginleşmek” ile de suçladı.

İki şirket arasındaki çekişme, Epic’in Fortnite’ta Google’ın ödeme yöntemlerini baypas edip kendi ödeme yöntemini kullanmaya çalışmasıyla başlamıştı. Bu hamlenin ardından Fortnite’ı Play Store’dan çıkaran Google, OnePlus’ı da Epic Games ile yaptığı anlaşmayı bozmaya zorlamıştı. Söz konusu anlaşma çerçevesinde Fortnite’ın OnePlus 8 telefonlarda ön yüklü şekilde sunulması planlanıyordu.

Google dava dilekçesinde Android geliştiricilerinin Play Store’u kullanmak gibi bir zorunluluğunun olmadığını hatırlattı. Dilekçenin ilgili kısmında şu ifadeler yer alıyor: “Geliştiriciler Android’in uygulama mağazaları ve dağıtım kanalları arasında dilediklerini seçebiliyor. Google bunu Android üzerinden destekliyor. Google Play’in politikaları, cihaz üreticileri ve geliştiricilerle yaptığımız anlaşmalar da bu doğrultuda.”

Ancak Epic’in Google aleyhine açtığı davayla birlikte gün yüzüne çıkan belgeler, bu argümanı biraz daha karmaşık hâle getiriyor. Söz konusu belgelerde, Google’ın LG ve Motorola gibi üreticilere Play Store’u tercih etmeleri için para ödediği görülüyor. ABD’de 38 eyalet tarafından Google aleyhine açılan tekel davasının sebeplerinden birinin de bu politika olduğu belirtilmişti.

Google’ın 2018’de Fortnite’ı Play Store’a getirmek için Epic Games’e 208 milyon dolar teklif ettiği ve yüzde 30’luk kesinti oranını da yüzde 5’e indirmeyi önerdiği öne sürülmüştü. Mahkeme belgelerine göre, Play Store kazancını kaybetmekten korkan Google, Epic Games için satın alma teklifi vermeyi bile değerlendirmişti.

Epic ve Apple arasındaki davadan ise karmaşık bir sonuç çıkmıştı. Hakim Apple’ın alternatif ödeme yöntemleri için bağlantı paylaşımına izin vermesine hükmetmiş, ancak Epic’in de Apple’a 3.8 milyon dolar ödemesine karar vermişti. Her iki taraf da karara itiraz ederken, Apple tüm süreçler tamamlanana kadar Fortnite’ın App Store’a geri alınmayacağını açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER