Teknoloji

Google engelliler için teknoloji gelişimine maddi destek sağlıyor

google engelliler için destekGoogle’ın yardım kolu olan Google.org, dünyanın dört bir yanındaki yardım kuruluşlarına engellilere yardımcı olacak açık kaynaklı teknolojiler geliştirmeleri için toplam 20 milyon dolar bağışta bulunacak. Google Impact Challenge: Disabilities (Google Etki Yarışması: Engelliler) adını taşıyan turnuvayı geçtiğimiz ilkbaharda başlatan şirket, turnuvanın 30 kazananı açıkladı.

Kazananlar arasında üç boyutlu baskı aracılığıyla üretilen protezler, görme engelliler için oluşturulan dijital kütüphaneler ve manuel tekerlekli sandalyeleri aküyle çalışan modellere dönüştüren projeler yer alıyor. Ödüle hak kazanan 30 projeden altısına 1 milyon dolardan fazla bağış yapılırken, Wired sitesinde yer alan haberde ortalama destek miktarının 750 bin dolar olduğu belirtildi.

Google.org, bu tarz bir girişimde bulunmasının altında yatan temel motivasyonu destekleyen bazı dramatik istatistikler de paylaştı. Dünya genelinde 1 milyar insanın bir engelle yaşamak zorunda olduğunu belirten şirket, yaşadıkları ülkeden veya dahil oldukları gruptan bağımsız olarak bu engellilerin karşılaştıkları fırsat noksanlıklarının çarpıcı bir boyutta olduğunu ifade etti. Her üç engelliden birinin yoksulluk içinde yaşadığına dikkat çeken şirket; ABD’de engellilerin yüzde 50 ila 70’inin işsiz olduğunu, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yüzde 80 ila 90’a çıktığı ifade edildi.

Google engelliler için destek çalışmalarını yürüttüğü Google.org’a da sorunların çözümü konusundaki yaklaşımını aşılamışa benziyor. Şirket, engellilerin problemlerinin biraz mühendislikle çözülebileceğine inanıyor.

İLGİLİ HABERLER