Teknoloji

Google da Apple gibi mağazaların akıllı telefonlarınızla konuşmasını istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-eddystone-150715

Bluetooth beacon’ları sayesinde cep telefonlarına konum bazlı verileri Bluetooth aracılığıyla aktarmak mümkün oluyor. Söz konusu aletler, uzun süredir Nesnelerin İnterneti konsepti çerçevesinde verilen büyük sözlerin odağında yer alıyor. Bluetooth beacon’ları metro yolcuları bir sonraki trenin ne zaman geleceğinden haberdar olabiliyor. Alışveriş yapanlar ise o anda denedikleri ayakkabı için sunulan fırsatları beacon’lar sayesinde görebiliyor. Kapalı alanlarda harita yapılabilmesi de bluetooth beacon’larının getirdiği nimetler arasında yer alıyor. Ancak çeşitli nedenlerle bu teknoloji beklendiği kadar hızlı biçimde yayılmadı.

Bugüne kadar beacon teknolojisinin en yaygın uygulamasını iBeacon ile Apple gerçekleştirdi. Ancak bu durum kısa zamanda değişecek gibi gözüküyor. Cupertino merkezli şirketin en önemli rakiplerinden Google da “Eddystone” ismini verdiği bir açık standartla sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Eddystone teknik olarak sadece Google’a özel bir proje niteliği taşımasa da, şirket beacon ekosistemi oluşturmak için gerekli teknik donanımı ve unsurları açık kaynaklı olarak sağlıyor.

Google’ın Eddystone projesinde çalışan mühendisleri, Ars Technica sitesine projeye dair önemli açıklamalarda bulundu. Hem Android’de hem de iOS’te çalışması sayesinde iBeacon’dan farklı bir yerde konumlanan Eddystone, teknik kapasitesinin daha yüksek olmasıyla da dikkat çekiyor. Uygulamalarda veya web tarayıcılarında çalışabilecek URL’ler gönderebilen Eddystone, şirketlerin beacon’larını yönetmeyi kolaylaştırıyor. Eddystone sayesinde beacon’ların özgün belirleyicilerini değiştirmeleri de mümkün oluyor. Böylelikle güvenliğin dozu da biraz daha yükseltiliyor.

Gizlilik endişeleri de Bluetooth beacon’larının tahmin edildiği kadar yayılmamasındaki önemli faktörler arasında yer alıyor. Beacon’ların iletişime geçtiği uygulamalar aracılığıyla toplanan veriler sayesinde kullanıcılara daha sonra da ulaşılabileceği belirtiliyor. Buzzfeed, geçtiğimiz yıl New York’taki telefon kulübelerine 500 beacon yerleştirildiğini ve bu beacon’lar aracılığıyla Tribeca Film Festivali’yle ilgili teklifler gönderildiğini ortaya çıkarmış ve gizlilik konusunda hassas olanları endişelendirmişti.

Google Eddystone’un gizlilik endişelerini giderme konusunda başarılı olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak Google’ın bu ekosistemi geniş kapsamlı ve açık kaynak olarak sunmayı istediği açıkça görülüyor. Google böylelikle insanların dijital hayatına sızmak için yeni bir yol daha elde etmiş olacak.

Google Eddystone ile reklam yayınına odaklanmak yerine, Google Asistan’a kullanıcıları rahatsız etmeyecek bildirimler göndermeyi ve konuma bağlı olarak gerekli bilgileri ulaştırmayı istiyor. Google Eddystone beacon’larının iBeacon teknolojisini yerini alma konusunda ne denli etkili olacağı henüz bilinmiyor. Bluetooth beacon’larının Wi-Fi bağlantı noktaları kadar yaygın hâle gelmesinde Google Eddystone’un önemli bir rol oynaması muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER