Teknoloji

Google Duplex’in insanları aradığında kendisini tanıtacağını söylüyor

google asistan turkce

google duplexGoogle Duplex adını verdiği yeni yapay zekâ sistemini hafta içinde I/O 2018’de duyurmuştu. Yapay zekânın randevuları oluşturmak için insan sesini taklit etmesine izin veren sisteme kısa süre içinde itirazlar gelmişti. Bu itirazları yanıtlamak konusunda fazla gecikmeyen Google, deneysel sistemin yerleşik bir açıklamaya sahip olacağını ve insanlara kendisini tanıtacağını belirtti.

Google tarafından konuyla ilgili olarak The Verge sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Duplex etrafında dönen tartışmayı anlıyoruz ve fikirlere gerçekten değer veriyoruz. En baştan söylediğimiz beri teknolojideki şeffaflığa önem veriyoruz. Dolayısıyla bu teknolojiye bir açıklama yerleştiriyoruz ve sistemin kendisini en anlaşılır şekilde tanıtmasını planlıyoruz. I/O 2018’de sergilediğimiz Duplex’in ilk demolarından birisiydi. Gelen geri bildirimlerle bu teknolojiyi gerçek bir ürüne dönüştürmek için sabırsızlanıyoruz.”

Google CEO’su Sundar Pichai tarafından I/O 2018’in açılış etkinliğinde duyurulan Duplex, henüz gerçek anlamda çalışan bir ürün değil. Pichai de sahnede Duplex’i tanıtırken önceden kaydedilmiş bir telefon konuşması kullanmıştı.

Söz konusu demo, Google Asistan’ın DeepMind’ın yeni WaveNet ses üretim teknolojisinden yararlanarak nasıl doğal biçimde konuşup iletişim kurabileceğini göstermişti. İnsanların günlük konuşma dillerinde kullandıkları kalıpları da kullanabilen Duplex’in yetenekleri, yapay zekânın etik kullanımı konusunda hassas olan bazı teknoloji yorumcularının eleştirilerini de beraberinde getirmişti.

Google Duplex teknolojisini yaz mevsimi içinde Asistan platformu içinde test etmeye başlayacak.

İLGİLİ HABERLER