Teknoloji

Google Drive yeni özellikleriyle kurumlar için daha cazip hâle geliyor

google driveGoogle Drive kazandığı yeni özelliklerle daha geniş bir kapsama alanına kavuştu. Google, bulut depolama servisi için geliştirdiği yeni özellikleri Cloud Next adını verdiği kurumsal odaklığı etkinliğinde duyurdu. Söz konusu özellikler Drive’ı kurumlar için daha cazip hâle getirirken, mevcut kullanıcılar için de servisin işlevselliğini artıracak gibi görünüyor.

Yeni özellikler listesinin tepesinde “Team Drives” adını taşıyan ortak çalışmayı kolaylaştıracak özellik yer alıyor. Bu özellik kapsamında aynı şirkette çalışanlar dosyalarını ortak erişim sağlanan bir klasöre yerleştirebiliyor. Bu özellik daha önce de mevcut olsa da, ilgili dosyaların sahipliği ve izin süreçleri işleri biraz karıştırıyordu. Örneğin, bir kişi şirketten ayrılırsa ona ait dosyalar da yok oluyordu. Team Drives ile klasöre erişimi olan herkes, dosyanın ortak yazarı haline geliyor.

Google’ın bulut depolama servisi için duyurduğu kurumsal özellikler Team Drives ile sınırlı kalmıyor. Vault adını taşıyan özelliğin kapsama alanını genişleten Google, sistem yöneticilerinin Drive’daki verileri yönetmesini ve dışarıya göndermesini kolaylaştırıyor. Google daha önce şirketlerin Sharepoint’ten veya kullandıkları diğer çözümlerden Google Cloud’a geçişlerini sağlayan AppBridge isimli şirketi satın almıştı. Şirket şimdi bu danışmanlık hizmetlerini direkt olarak verecek.

Bireysel kullanıcılar için en dikkat çeken yenilik ise Google’ın “Drive File Stream” adını verdiği özellik oldu. Söz konusu özellik sayesinde kullanıcıların Google Drive’ı PC veya Mac üzerine yüklemeleri kolaylaşıyor. Bu yükleme işlemi sırasında tüm dosyalar otomatik olarak indirilmiyor. Sistem kullanıcıların ihtiyaç duyabileceğini düşündüğü dosyaları otomatik olarak belirleyip indiriyor. Kalanlar ise isteğe bağlı olarak sunuluyor. Dropbox’ın “Smart Sync” özelliğini hatırlatan bu özelliğe şu an için sadece Google’ın “Early Adopter” adını taşıyan ön izleme programının üyeleri erişebiliyor.

Google Drive dosyalara daha hızlı biçimde erişme imkanının kapsamını genişletiyor

Son kullanıcılara yönelik bir diğer özellik ise “Hızlı Erişim” adını taşıyor. Daha önce sadece Android’de bulunan bu özellikte Google, kullanıcıların Drive’da neyi aradığını tahmin etmeye çalışıyor ve ilgili dosyayı uygulamanın ana ekranına taşıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER