Teknoloji

Google Drive dosya oluşturma sayısına sınır getirdi

google drive

Google Drive artık büyük sistem yedeklemeleri veya çok sayıda dosyanın transferi için kullanılmayabilir. Ars Technica’nın haberine göre, Drive için şubat ayında sessiz sedasız 5 milyon dosya oluşturma sınırı getirildi.

Bu sınırı ortaya çıkaran ise “ra13” rumuzlu bir Reddit kullanıcısı oldu. ra13’ün paylaşımına göre, 5 milyon dosya oluşturma sınırı geçildiğinde hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar bir hata mesajıyla karşılaşıyor. Bu sınırlamanın paylaşılan dosyaları kapsamadığını belirtmekte fayda var. Paylaşılan dosyalar için hâlihazırda 400 binlik başka bir limit uygulanıyor.

Google’dan konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, dosya sınırının Drive’ın “kararlılığını ve güvenliğini” etkileyebilecek istismarların önüne geçmek amacıyla hayata geçirildiği belirtildi. Bunun Drive’daki toplam dosya sayısına uygulanan bir limit olmadığının altını çizmek gerekiyor. Şirket, dosya oluşturma sınırından etkilenen kullanıcıların sayısının çok küçük olduğunu hatırlatmayı da ihmal etmedi.

Bu sınırlamayla ilgili temel problem, kullanıcıların parasını ödedikleri depolama alanını doldurmadan dosya sınırına ulaşma ihtimali gibi görünüyor. Ra13’ün hesaplamasına göre, Google One aboneliğiyle 2 TB depolama alanına sahip olan bir kullanıcı, ortalama dosya boyutu 400 KB veya altındaysa bu sınırlama mesajıyla karşılaşabilir.

Google’ın “Bu çok sayıda kullancıyı etkileyecek bir durum değil” açıklamasının doğru olduğu söylenebilir. Ancak bu sınırlamanın irili ufaklı çok sayıda dosyayı bulutta yedeklemeyi tercih edenler için can sıkıcı olabileceğini de belirtmek gerekiyor.

Google Drive için uygulanan bu sınırlamadan ürün ve destek sayfalarında bahsedilmiyor

Google Drive için getirilen bu sınırlamanın şimdiye kadar ilan edilmemiş olması da dikkat çeken başka bir unsur. Google’ın ürün ve destek sayfalarında bu dosya oluşturma sınırından bahsedilmiyor. Sayaç olmaması nedeniyle kullanıcılar yer açmak için ne kadar dosya silmek veya sıkıştırmak zorunda olduklarını da göremiyor. Şeffaflık olmaması nedeniyle kullanıcıların Drive kütüphanelerini küçültmeye veya sınırlama uygulamayan alternatiflere yöneldiği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER