Teknoloji

Google Dokümanlar ve Drive uygulamaları e-imza desteğine kavuşuyor

google dokümanlar

Google Dokümanlar ve Drive uygulamaları için yerel olarak e-imza desteği sunmaya başladı. Böylelikle kullanıcıların söz konusu platformlar üzerinden imza istemesi veya kendilerine gelen belgeleri imzalayabilmesi kolaylaşacak. Özelliğin alfa sürümünü bir yıldan uzun süredir test eden Google, e-imza isteme ve atma özelliğinin beta sürümünü kullanıma sunuyor.

E-imza desteğini uzun süredir sunan pek çok yazılım mevcut. Bunlar arasında Dropbox gibi bulut tabanlı seçenekler ve Adobe Acrobat gibi lokal programlar bulunuyor. Dolayısıyla Google’ın son hamlesinin yeni bir şey sunmaktan ziyade rakiplerini yenilemeye yönelik bir adım olduğu söylenebilir. Böylelikle kullanıcıların farklı uygulamalar arasında geçiş yapmasına gerek kalmayacak.

Google tarafından paylaşılan ekran görüntüleri, Dokümanlar ve Drive kullanıcılarının alıcılardan imza veya paraf isteyebileceğini ve imza tarihi bölümünün otomatik olarak doldurulabileceğini gösteriyor. Aynı şablon sözleşme üzerinden birden fazla imza istenebilirken, Google talep edilen imzaların gelip gelmediğini kontrol etme imkanını da sunuyor.

Google Dokümanlar ve Drive’ın e-imza desteğinin bazı sınırları var

İlk etapta sadece Gmail kullanıcılarından e-imza istenebilecek gibi görünüyor. Google tarafından yapılan açıklamada, “Gmail kullanıcısı olmayanlardan e-imza isteme özelliği bu yılın ilerleyen dönemlerinde aktif hâle gelecek” ifadesi yer alıyor.

Google Dokümanlar ve Drive uygulamaları için e-imza desteğini beta etiketiyle kullanıma sunsa da, ilk etapta tüm Workspace kullanıcıları bu özelliği deneyemeyecek. Bireysel Workspace kullanıcıları birkaç hafta içinde özelliğin beta sürümüne erişebilecek. Ancak Business veya Enterprise paketlerini kullananların sistem yöneticilerinin bu form aracılığıyla başvuru yapması gerekiyor. Bu özelliğin ücretsiz, kişisel Google hesaplarına gelip gelmeyeceği konusunda net bir bilgi verilmiş değil.

İLGİLİ HABERLER