Teknoloji

Google Doğal İstemci desteğiyle oyun geliştiricilerini Chrome’a çekiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet tarayıcılarının HTML ile kodlanmış dosyaları gösterdiği günler çok geride kaldı. Google, Chrome web tarayıcısıyla işi bir işletim sistemi platformuna taşıyor. Geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan çeşitli dizüstü bilgisayarlarda yüklü gelen Chrome işletim sistemi kullanıcıların tüm verilerini uzakta bulunan bulut sunucularında toplamasına ve gerektiğinde kullanacağı çeşitli web tabanlı uygulamalarla bunlara erişmesine olanak sağlıyor. Chrome web tarayıcısının temellerine oturan Chrome işletim sisteminde yapılan yeniliklerden Windows, Mac, Linux gibi sistemlerde çalışan Chrome web tarayıcısı da nasibini alıyor.

Google’ın Chrome web tarayıcısına eklediği “Doğal İstemci” desteği de bu son yeniliklerden bir tanesi. İngilizcesi Native Client olan ve NaCl olarak kısaltılan bu destek sayesinde yüksek kaliteli oyunları internet tarayıcısı üzerinden oynamak mümkün hâle geliyor.  Square Enix, Unity Technologies ve Bungie gibi oyun geliştiricileriyle geçtiğimiz hafta içinde bir etkinlik düzenledi ve Chrome içinde çalışan Doğal İstemci uygulamalarını sergiledi. Fare kilitleme, tam ekran, Open GL ES 2.0 3D grafik desteği gibi özellikler Chrome 14 Beta ile birlikte platforma eklenmişti.

Doğal İstemci platformu, basitçe anlatacak olursak, yazılımcılara başka platform için hazırladıkları işleri Chrome platformu üzerinde kod tabanını koruyarak çalıştırmalarını sağlıyor. Bu yolla hazırlanan oyunlara bir örnek olarak Star Legends verilebilir. Birden fazla oyuncuyla ağ üzerinden oynanabilen bu oyun sadece iki hafta içinde web’e uygun hâle getirildi.

İlgili – SlashGear
İlgili – Chromium Blog

İLGİLİ HABERLER