Teknoloji

Google destekli Android telefon çıkarmanın şartları açığa çıktı

Samsung ve Apple arasında ABD mahkemesinde sürmekte olan patent davasında Google da tartışmaların içine çekildi. Tartışmaların temelini internet şirketi ve Samsung arasında imzalanan ve ikincisinin birincisini patent iddialarında nasıl destekleyeceğini belirleyen Mobil Uygulama Dağıtım Anlaşması (MADA) oluşturuyor.

Samsung Galaxy S5

Google’ın cihaz üreticileriyle yaptığı anlaşmaların rekabet koşullarına aykırı olduğuna yönelik olarak açılan toplu davayla birlikte bu anlaşmanın detayları da ortaya çıkmış oldu. Recode sitesi Samsung, HTC ve Google arasındaki anlaşmaları paylaştı. Bu anlaşmalar bir Android akıllı telefonun üretimine yönelik bazı şartları açığa çıkarması bakımından dikkat çekici.

Dokümanlara göre, eğer üreticiler çıkacak Android telefonda tek bir Google uygulaması kullanmak isterse bile, bu uygulamaların tümünün cihazda ön yüklü olarak sunulması gerekiyor. Google Play Gazetelik bile bu uygulamaların içine dahil ediliyor. Yani, üreticinin sadece istediği tek bir Google uygulamasını ön yüklü olarak sunmak gibi bir şansı mevcut değil.

Google’ın varsayılan arama motoru olması, arama kutusunun ve Google Play gibi bazı uygulamaların varsayılan ana ekrandan kolaylıkla ulaşılabilecek şekilde konumlandırılması da Google’ın şart koştuğu diğer unsurlar arasında yer alıyor.

Eğer üreticiler Android cihazlarında Google uygulamalarına yer vermek istemezlerse, o hâlde Android Açık Kaynak Projesi yardımıyla kendilerine ait Android versiyonlarını geliştirme şansına sahipler. Nokia ve Amazon bu yola başvuranlar arasında yer alıyor.

İlgili >> Recode, Scribd (Samsung Anlaşma), Scribd (HTC Anlaşma)

İLGİLİ HABERLER