Teknoloji

Google Datally ile Android uygulamalarının veri harcamasını önleyecek

google datallyGoogle Datally adını verdiği yeni Android uygulamasını tüm kullanıcılara açtı. Sade ve şık bir tasarıma sahip olan uygulama, telefondaki diğer uygulamalarının fazla veri harcamasını önlemeyi amaçlıyor.

En çok veri harcayan uygulamaları tespit eden Datally, bu tüketimin azaltılması konusunda da kullanıcılara yardımcı olacak. Çok veri tüketen uygulamaların yoğun olarak veri harcadığı zaman dilimlerini de belirleyebilen Datally, tüketimin azaltılması için öneriler sunacak. Söz konusu öneriler, kullanıcıların aktiviteleri doğrultusunda şekillenecek. Datally kullanıcılara yakındaki kablosuz ağlara bağlanmalarını da önerecek.

Uygulamada ekranın üst kısmında yer alan büyük butona dokunulduğunda ise arka plandaki tüm veri kullanımı durduruluyor. Böylelikle sadece ekranda aktif olarak kullanılan uygulamalar veri tüketebiliyor. Facebook Messenger’ın sohbet başlıklarına benzeyen bir küçük baloncuk ise aktif olarak kullanılan uygulamanın veri tüketimini gösteriyor. Datally, arka plandaki veri tüketiminin sadece belli uygulamalar için kapatılmasını da mümkün kılıyor.

Uzun soluklu Android kullanıcıları için Datally’nin yetenekleri kulağa çok heyecan verici gelmeyebilir. Uygulamanın neredeyse tüm özellikleri Android’in çekirdeğine entegre edilmiş durumda. Ancak bu özelliklerin büyük kısmı ayarlar menüsü içinde gizleniyor. Datally ise bu özelliklere daha rahat biçimde erişmeyi sağlıyor.

Datally, Google’ın “Sıradaki 1 Milyar” girişiminin bir parçası olarak geliştirildi. Şirket, söz konusu girişim ile ürünlerinin mobil bağlantının kısıtlı olduğu ülkelerde daha rahat kullanılmasını amaçlıyor. Girişim, bunun için cihazlardaki depolama alanı yönetimi üzerine de yoğunlaşıyor. Datally’nin cihazda sadece 6 MB yer kaplaması da bu yaklaşımın bir sonucu olabilir.

Google Datally uygulamasını Filipinler’de test etti

Google Datally uygulamasını yaz aylarından bu yana Filipinler’de test ediyor. Test sürecinde 500 binden fazla kişiye ulaşan uygulama, ortalama yüzde 30 seviyesinde veri tasarrufu sağladı. Google Play Store’da yerini alan Datally, Android 5.0 ve üstü sürümlere sahip cihazlara yüklenebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER