Teknoloji

Google reklamsız web siteleri için “Contributor” isimli özel bir programı test ediyor

google-contributor-211114

Tüm yayın mecraları için olduğu gibi, web siteleri için de reklamlar hayati bir finansal kaynak konumunda. Pek çok web sitesinde görülen reklamların önemli bir kısmı ise, halihazırda en büyük reklam ağlarından birinin sahibi olan, Google tarafından sağlanıyor. Bazı siteler reklamlardan rahatsız olan kullanıcılar için belli bir ücret karşılığında içeriğe reklamsız erişme imkanı verilse de, bu imkandan oldukça küçük bir kitle faydalanıyor. Google reklamsız sitelerin kitleler tarafından fonlanmasını desteklemek amacıyla “Contributor” adını verdiği özel bir deneyi uygulamaya başladı.

Google, Contributor için ilk etapta Mashable, Imgur, Science Daily ve WikiHow gibi sitelerle işbirliği yapıyor. Mashable dışındaki iş ortaklarının seçilmesinde bu sitelerin devasa boyutta bir trafiğe sahip olmaması önemli rol oynuyor. Google böylelikle programın deneysel yönünü daha iyi vurgulama imkanı elde ediyor. Halihazırda davetiyeyle dahil olunabilen Contributor programı kapsamında bir okuyucu, severek takip ettiği web sitesine aylık 1, 2 veya 3 dolar bağışta bulunabiliyor. Bu bağışın yapılmasının ardından reklamlar ortadan kalkıyor ve bağışçı yayın sahibinin teşekkür mesajını görüyor. Reklamların yerini ise başka bir şey doldurmuyor.

Bu noktada Google’ın bağışı işlemden geçirdiğini ve belli bir kesinti yaptığını ayrıca belirtmek gerekiyor. Ancak siteden reklamların kalkması için belli bir bağış alt sınırı bulunmuyor. Bağış miktarının artması ziyaretçilerin sevdikleri internet sitesine daha fazla destek olmasını sağlıyor. Yapılan bağışların bir havuzda toplanmıyor, doğrudan bağışın alıcısı olarak seçilen siteye aktarılıyor. Bu çözümün Google tarafından sağlanan reklamlar için geçerli olduğunu, diğer reklamların gösterimine devam edildiğini ayrıca belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER