Teknoloji

Google Code geliştiricilerin azalan ilgisi nedeniyle kapanıyor

google-logo-280613

Google yazılım programlama projelerini barındırdığı Google Code, dokuz yıldır süren faaliyetlerin ardından kapatıyor. Google dün itibarıyla kullanıcıların yeni projeler oluşturmasına izin vermeyi durdurdu, mevcut projelerin de önümüzdeki ağustos ayına kadar sadece okuma modunda görüntülenmesine imkan sağlayacak. 25 Ocak 2016 tarihinde ise bu servisin tamamen kapatılması planlanıyor.

Arama devi Google Code’u, projelerin barındırılmasına dair seçeneklerin kısıtlı olması nedeniyle açmıştı. Ancak 2006 yılından beri GitHub ve Bitbucket gibi birçok yazılım programlama projelerini barındıracak servisler türedi.

[quote_left]GOOGLE CODE PROJELERİ GITHUB VEYA BITBUCKET GİBİ SERVİSLERE AKTARILABİLİYOR.[/quote_left]Yazılım geliştiricileriyle oldukları yerde buluşmak isteyen Google neredeyse bin kadar açık kaynak tabanlı projesini popüler kodlama kütüphanesi GitHubâ transfer etti. Geliştiricilerin yeni servislere geçişi Google Code’u sürüyle gereksiz ve kötüye kullanım amaçlı içerikle uğraşmak zorunda bırakmıştı. Şirketin söylediğine göre, son zamanlarda yönetim yükünün neredeyse tamamı kötüye kullanım amaçlı faaliyetlerle mücadele etmeye odaklanıyordu. Geride kalan yapıcı projelere de bakıldığında, bu servisi yönetmenin gereksiz olduğuna karar verildi.

Bu kapanma Google’ın bir servisinin daha rakipleri karşısında yenilgiye uğrayıp kepenkleri indirmesi anlamına geliyor. Ancak Google Code’un kaderi Google Wave gibi başarısız Google servislerine hiç benzemiyordu. Google’ın programlama kütüphanesi sektörün mevcut liderlerinin kuruluşundan önce vardı ve şirket de rakiplerinin işlevsellik bakımından kendilerini yendiğini kabul ediyor.

Google Code’da projesi bulunan geliştiriciler bunları GitHub veya Bitbucket gibi servislere resmi Google Code blogunda detayları verilen özel araçlar kullanılarak aktarılabilir.

İLGİLİ HABERLER