Ulaşım

Google Chrysler ile sürücüsüz minivan üretecek

google chrysler pacificaGoogle’ın sürücüsüz otomobil çalışmalarını daha ileri seviyelere taşıma konusunda otomotiv sektörünün geleneksel oyuncularıyla işbirliğine gidebileceği uzun süredir konuşuluyor. Bloomberg’de yer alan bir haber de bu dedikoduları alevlendirecek gibi gözüküyor. Habere göre, Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile işbirliğine gidecek olan Google, bu işbirliği çerçevesinde çok sayıda “sürücüsüz minivan” üretecek.

Haberde anlaşmanın bugün (3 Mayıs) itibarıyla duyurulabileceği belirtilirken, minivanların 2016 sona ermeden yollarda olabileceği ifade edildi. Minivanlar Google Chrysler arasındaki geniş ölçekli işbirliğinin ilk aşaması olarak niteleniyor. The Wall Street Journal ve AutoExtremist geçtiğimiz hafta FCA ile Google’ın anlaşmaya yakın olduğunu yazmıştı.

Söylentilerin gerçek çıkması durumunda Google’ın Chrysler’in yenden tasarladığı 2017 model Pacifica’yı sürücüsüz minivan projesinde kullanabileceği belirtiliyor. Pacifica, Chrysler’in uzun süreli minivan üretimi geçmişindeki ilk melez model niteliği taşıyor.

Google sürücüsüz otomobil çalışmalarında daha önce de üçüncü taraflara ait otomobiller kullanmıştı. Test sürecine Toyota Prius ile başlayan şirket, daha sonra Lexus RX ile şehir testlerini sürdürmüştü. Ancak Google’ın filosunda kalabalık grupları taşıyabilecek bir sürücüsüz araç eksikliği vardı. Sekiz kişilik oturma kapasitesi bulunan Pacifica, Google’ın aradığı araç olabilir.

Pacifica’nın test filosu içinde mi yer alacağı, yoksa bir tür kısıtlı kullanım içine mi dahil edileceği henüz bilinmiyor. Google’ın sürücüsüz otomobil projesini X biriminden mezun etmeye ve ayrı bir şirkete dönüştürmeye hazırlandığı bizzat X biriminin yöneticisi Astro Teller tarafından dile getirilmişti. Google Chrysler işbirliğinin bu çalışmaları hangi istikamete taşıyacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER