Teknoloji

Google Chromebook’lara Windows 10 getirme fikrinden vazgeçti

google chromebook
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Chromebook üzerinde Chrome OS‘in yanında Windows 10‘u da çalıştırma planından vazgeçmişe benziyor. Şirket, bu plan çerçevesindeki çalışmalarını “Campfire Projesi” kod adıyla yürütüyordu. Söz konusu proje ile Chromebook sahiplerine Chrome OS ve Windows 10 arasında geçiş yapma imkânının sunulması amaçlanmıştı. Bu projeden pek çok kaynakta, “alternatif işletim sistemi” teriminin kısaltması olarak “Alt OS” şeklinde bahsedilmişti.

Böyle bir özelliğin Chromebook’ları daha işlevsel hâle getireceği ifade edilmişti. Ancak Chromium Gerrit’i inceleyen bir Reddit kullanıcısı, Alt OS’in rafa kaldırıldığına dair işaretlerin bulunduğunu belirtti. Bu da çift işletim sistemli Chromebook hayalinin tarihe karışmış olabileceği anlamına geliyor.

Google’dan bu özellikle ilgili olarak hiçbir zaman resmi bir doğrulama gelmemişti. Buna rağmen, özellikten vazgeçilmesinin pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğratacağını görmek çok zor değil. Kullanıcılara daha geniş bir uygulama sistemi vadeden Windows 10 ekosistemi, Chromebook sahiplerine çok daha geniş bir fayda alanı sağlayabilirdi.

Yine de, Google’ın bu kararının şaşırtıcı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Öncelikle Chromebook’ların teknik kapasiteleri, bu tarz bir özelliği sorgulanır kılıyor. Chromebook portföyünün önemli kısmı, uzun pil ömrü vadeden mütevazı bileşenlere ve uzun pil ömrüne sahip cihazlardan oluşuyor. Windows 10’un yoğun kaynak tüketen bir platform olması, Google’ın vaadiyle ilgili soru işaretlerinin doğmasına yol açmıştı.

Google Chromebook üzerinde Windows 10 desteği sunmaktan vazgeçse de, Microsoft’un yeni hamlelerini biraz daha beklemek iyi olabilirdi. Microsoft şu sıralarda Windows Lite üzerinde çalışıyor. Windows 10’un hafifletilmiş versiyonunun Chromebook’lara daha uygun bir platform olacağını görmek zor olmasa da, Campfire projesinden vazgeçilmesi beklentiyi ortadan kaldırıyor.

İLGİLİ HABERLER