Teknoloji

Google’ın bilgisayar işletim sistemi artık Chrome OS değil; ChromeOS

chrome indirilenler çubuğu altta gösterme

Google’ın Chromebook cihazları için geliştirdiği Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Chrome OS, on yıldan fazla bir süredir piyasada bulunuyor ve şirket bu kadar zaman geçtikten sonra küçük ama dikkate değer bir marka değişikliği yaptı. Artık işletim sisteminin adını yazarken Chrome ve OS arasında boşluk yok ve doğrudan ChromeOS olarak bir yazım tercih ediliyor.

Google’ın ChromeOS geliştirici sayfasına giderseniz, sol üst köşedeki logonun birleştirilmiş biçimde yazıldığını göreceksiniz. Ancak Chrome’un “c” harfinin de büyük yerine küçük harfle yazıldığına dikkat çekmek gerekiyor.

chromeos

Değişiklik henüz her yere yansıtılmamışa benziyor. Google’ın Chromebook’lara özel ChromeOS sayfasında işletim sisteminin adı hâlâ iki ayrı kelime hâlinde yazılıyor. Google’ın ChromeOS pazarlamasından sorumlu kıdemli direktörü James Croom, The Verge‘e verdiği demeçte, şirketin değişikliğin her yere yansıtılmadığının farkında olduğunu, ancak bunun her yerde tutarlı şekilde görünmesi için çalıştığını söyledi. Anlaşılan o ki, bu yeni ChromeOS markasını eninde sonunda her yerde göreceğiz.

chromeos

Apple da işletim sistemlerini tanımlarken “OS” yani “İşletim Sistemi” kelimesini markaları içinde kullanıyor ve bu terimi genellikle birleşik yazıyor; iOS, macOS, iPadOS örneklerinde olduğu gibi. Google ise uzun zamandır işletim sistemlerinde ayrık yazımı tercih ediyordu. Chrome OS’in dışında Wear OS’in de ayrı yazıldığını biliyoruz. Belki ChromeOS değişikliğinden sonra Google, sonbaharda çıkaracağı Pixel Watch ile birlikte burada da WearOS gibi yenilenmiş bir markaya geçiş yapabilir. Tabii ki bu, boş bir beklenti de olabilir, zamanla göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER