EğlenceManşetler

Google Chromecast ile eğlence her televizyona geliyor (videolu)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google bugün düzenlediği etkinlikte ikinci nesil Nexus 7 ve Android 4.3 Jelly Bean ile birlikte Chromecast adı verilen bir aygıtı da tanıttı. TV’ye takılan bu 5 cm. kalınlığındaki aygıt Chrome OS’in sadeleştirilmiş bir versiyonuyla çalışıyor, ayrıca Chrome, Windows, Mac, Android, iPad ve iPhone ile uyumlu şekilde işliyor.

google-chromecast-240713

USB portu üzerinden şarj edilebilen Chromecast TV’nin HDMI portuna takılıyor ve evdeki Wi-Fi şebekesine bağlanıyor. Çevrim içi içeriği izlemek istediğiniz TV’yle kaynak vazifesi gören elektronik cihaz arasında bir arayüz işlevi gören Chromecast sayesinde, örneğin bir cihaz üzerinde oynatılan YouTube videosunu tek bir tıklamayla TV’de izleyebilirsiniz. Siz komutu verdikten sonra Chromecast içeriği buluttan çekip gösteriyor.

Bu da Chromecast aracılığıyla oynatılacak içeriğin kaynak cihazdaki çözünürlükte değil de varolan en yüksek çözünürlükte oynatılmasını mümkün kılıyor. Oynatılan içeriğin kontrolü akıllı telefon, tablet veya PC üzerinden yapılabilir; çalma listelerinin oluşturulması, ses seviyesinin değiştirilmesi veya kaynak cihaz üzerinde başka işlerle ilgilenilmesi gibi işlevler yerine getirilebilir.

Chromecast içeriği buluttan çektiği ve kaynak cihazı sadece kontrol amacıyla kullandığı için sizin cihazınızdan güç sömürüsünde bulunmuyor, ayrıca arka planda içerik akışına devam edebiliyor. Videoyu Chromecast aracılığıyla oynatmaya başladıktan sonra tablet, akıllı telefon veya PC’nizi bekleme moduna alabilirsiniz, içerik TV’de oynamaya devam eder. Eğer bir şey değiştirmek isterseniz cihazınızı elinize almanız ve onu uyandırmanız yeterli oluyor.

Google Chromecast Netflix, Google Play Movies gibi çeşitli film ve video içerik servislerini destekliyor. Zaman geçtikçe bu destek kapsamı daha da artacaktır. Ayrıca Türkiye’de faaliyette olmayan Google Play Music servisinden de Chromecast aracılığıyla TV üzerindne yararlanmak mümkün olabilir. Bu arada yine ABD’nin popüler internetten müzik dinleme servislerinden Pandora da Chromecast tarafından destekleniyor.

Chromecast’in beta niteliğindeki özelliklerinden bir tanesini de Google Chrome internet tarayıcısı üzerindeki bir sekmenin TV üzerinde gösterilmesi oluşturuyor. Bu sayede PC veya Mac üzerinde çalışan Google Chrome üzerinde açık olan bir web sayfasını Chromecast aracılığıyla TV’ye yansıtmak mümkün oluyor. Web sayfaları üzerindeki fotoğraf galerileri veya videolar da bu yolla TV’de gösterilebiliyor.

google-chromecast-2-240713

Android, iOS ve Chrome için yazılım geliştirme araçseti (SDK) desteği sunulacak. Bu da Chromecast destekli uygulama sayısının artacağı anlamına geliyor.

Chromecast ABD’de 35 dolar gibi bir fiyattan satılacak ve 28 Temmuzdan itibaren dağıtımına başlanacak. Ürünün ABD dışında ne zaman satışa sunulacağı şu an için netlik kazanmış değil.

İlgili >> Chromecast

İLGİLİ HABERLER