Teknoloji

Google birinci nesil Chromecast için verdiği desteği sonlandırdı

google chromecast

Google Chromecast‘in 2013’te piyasaya çıkan birinci nesil versiyonuna verdiği desteği sonlandırdı. Google’ın farklı destek sayfalarında paylaşılan mesajda şu ifadeler yer alıyor: “Chromecast (1. nesil) desteği sona erdi. Bu cihazlar artık yazılım veya güvenlik güncellemeleri almaz ve Google bunlar için teknik destek sağlamaz. Kullanıcılar performansta bir düşüş fark edebilir.”

Desteğin sonlandırılması, her bir Chromecast modeli için ürün yazılımı sürümlerini listeleyen bir destek sayfasının en son güncellendiği nisan ayının sonunda gerçekleştirilmiş gibi görünüyor. Bu açıklama hâlâ kullanılan birinci nesil Chromecast’lerin artık çalışmayacağı anlamına gelmiyor. Ancak ekosistem güncellenip yenilendikçe bu cihaz da zaman içinde kullanılamaz hâle gelecek gibi görünüyor.

Orijinal Chromecast, TV’nizdeki bir HDMI bağlantı noktasına takmak ve telefonunuzdan, tabletinizden veya dizüstü bilgisayarınızdan büyük ekrana video içeriği akışı yapmanıza izin vermek için tasarlanmış küçük ve şaşırtıcı derecede popüler, anahtar büyüklüğünde bir cihazdı. Yalnızca 35 dolarlık fiyatıyla, birçok kişinin henüz akıllı TV’lere geçiş yapmadığı bir çağda video uygulamalarını TV’ye yansıtmak için uygun bir seçenek olmuştu.

Google Chromecast ailesine yıllar içinde yeni modeller ekledi

Google 2016’da piyasaya sürdüğü 4K modeli de dahil olmak üzere yıllar içinde birkaç Chromecast daha çıkarttı. En son seçeneklerden biri olan Google TV işletim sistemli 2020 model Chromecast ile kutuya bir de uzaktan kumanda eklenmişti. Chromecast en son modeliyle kendine ait bir arayüze de kavuşmuştu. 2022’de ise Chromecast HD duyurulmuştu.

Google Chromecast’in ilk versiyonu için verilen desteğin sona erdiği yeni duyurulsa da, güncellemeler daha önceden kesilmiş gibi görünüyor. 9to5Google’ın haberine göre, Google cihaz için son güncellemeyi geçtiğimiz kasım ayında yayınladı. Bundan önce de üç yıl boyunca cihazın güncellenmediği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER