Teknoloji

Google Chromebook’lar dizüstü bilgisayar satışlarının yüzde 21’ini oluşturdu

google chromebook

Henüz Türkiye’de satışı yapılmayan Google’ın Chromebook platformu 2013’ü tahmin edilenden daha iyi bir performansla kapatıyor.

chromebook-logo-160813

Chrome OS işletim sistemiyle çalışan ve yurt dışında 200 dolar civarında fiyatlardan satılan Chromebook’lar, pazar araştırma şirketi NPD Group’un raporlarına göre tüm dizüstü bilgisayar satışlarının yüzde 21’lik kısmını oluşturuyor.

Geride kalan 2013 yılında Chrome OS platformu büyük bir artış kaydetti. Geçen yıl bilgisayar ve tablet pazarında sadece yüzde 0.2’lik bir paya sahip olan Google’ın platformu bu yılın kasım ayına gelindiğinde yüzde 10’luk paya ulaştı. Yılbaşı ve Noel döneminde gerçekleşen satışlarla bile rakamın daha da yukarı çıkması bekleniyor.

Chromebook’lar buluta bağlı olarak çalışan, genellikle internet bağlantısı gerektiren, ancak Google’ın Chrome OS’te yaptığı geliştirmelerle birlikte internet bağlantısı olmadan da çalışma imkanı sunan bilgisayarlar olma niteliği taşıyor. Windows, Linux ve Mac bilgisayarları tercih etmeyenler için Chromebook’lar ucuza maledilebilecek seçenekler olarak dikkat çekiyor.

Chrome OS’in yüksek satış oranları yakalamasında dizüstü bilgisayar pazarının küçülmesinin de önemli rolü bulunuyor. Seçimlerini tabletten yana kullananlar böylelikle özellikle Windows dizüstü bilgisayarların pazar payının azalmasına neden oluyor.

Gelecek ayki CES 2014 tüketici elektroniği fuarında yeni Chromebook bilgisayarların tanıtılması bekleniyor. Ayrıca yine yılın ilerleyen aylarında da Asus, Acer, Samsung ve HP gibi üreticilerden yeni Chromebook’lar göreceğiz.

İlgili >> Computerworld

İLGİLİ HABERLER